Oštar pad profita američke kompanije Del

Dodajte komentar

Neto profit američkog Dela (Dell) u drugom tromjesečju tekuće finansijske godine pao je za 72 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je kompanija.

Dobit trećeg najvećeg proizvođača personalnih kompjutera u svijetu u drugom finansijskom tromjesečju (finansijska godina počinje 1. oktobra i završava se 30. septembra) bio je 204 miliona dolara. Godinu dana ranije taj pokazatelj je bio 732 miliona dolara, prenio je Vol strit džornal.

Po mišljenju ekonomista, pad profita Dela uzrokovan je daljim smanjenjem interesovanja za personalne kompjutere, usljed rasta popularnosti mobilnih uređaja, kao što je ajfon (iPhone) kompanije Epl (Apple).

Pored toga, troškovi Dela su povećani. Posebno time što je kompanija uložila značajna sredstva u razvoj programa i tehnologija za planiranu transformaciju u oblasti korporativnih usluga i računa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Početkom ovog mjeseca postalo je sigurno da je upravni odbor Dela prihvatio ponudu konzorcijuma investitora na čelu sa osnivačem kompanije Majklom Delom. Suština ponude je da Del datom konzorcijumu proda sve svoje akcije po cijeni od 13,75 dolara po akciji. Glasanje akcionara o prijedlogu Dela zakazano je za 12. septembar. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *