Kurs eura i dolara na važnom nivou otpora!

Dodajte komentar

Prošle sedmice je dolar nastavio gubiti vrijednost u odnosu na gotovo sve najtrgovanije valute.  Kurs eura i američkog dolara je u jednom trenutku dosegnuo 1,3400, vrlo značajan nivo na kojoj je zadnji put bio sredinom 6. mjeseca. Kao i tada, i ovog puta je na ovom nivou došlo do odbijanja te kurs u petak i danas pada. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3300.

Budući da se cijena odbila od važnog nivoa otpora moguće je da je ovo početak novog trenda jačanja dolara i slabljenja eura.

Uzrok jačanja eura i ostalih valuta u odnosu na dolar prošle sedmice bile su nešto bolje vijesti od očekivanih o stanju ekonomije Eurozone i Britanije, zbog čega su tržišta zaključila da će barem još neko vrijeme  situacija ići na bolje te su se mnogi investitori odlučili na kupovinu evropskih valuta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Britanska funta je ojačala je u odnosu na dolar osjetno više nego euro, oko 1,5% na sedmičnoj bazi, a tome je najviše pridonio govor guvernera Engleske Centralne Banke, koji je rekao da će nastaviti štampati novac i ubrizgavati ga u ekonomiju sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na 7% a kamatne stope neće dizati barem još nekoliko godina. Tržište je na ovu vijest reagovalo poprilično neočekivano te je funta naglo ojačala a uzrok toga je vjerovatno činjenica da  je velika većina špekulanata na tržištu već bila prodala funtu, pa je ponestalo onih koji bi prodajom mogli dalje rušiti vrijednost funte.

Australijski i novozelandski dolar su takođe ojačali u odnosu na američki dolar (oko 3%) i barem nakratko prekinuli padajući trend no vjerovatno se radi o klasičnom predahu prije nastavka padajućeg trenda, jer se stanje u australijskoj ekonomiji i dalje pogoršava a ni iz Kine ne dolaze dobre vijesti. Kineska privreda se više ne razvija brzo kao prije par godina, pa je i potražnja za australijskim i novozelandskim resursima manja nego prije, što će sigurno doprinijeti daljem slabljenju ove dvije valute.

Ove sedmice izlazi dosta bitnih vijesti  o stanju privreda Eurozone, Britanije i SAD-a koji će pokazati da li je jačanje eura i funte prošle sedmice imalo opravdanje.  Iz Britanije dolaze podaci o nezaposlenosti, inflaciji i maloprodaji, iz Njemačke i Francuske podaci o BDP-u a iz SAD-a o broju novoizdatih građevinskih dozvola i nezaposlenosti. Podaci će u najavljeno vrijeme biti prikazani na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa kojeg možete pratiti ovdje.

Najizgledniji scenariji kretanja glavnih valutnih parova ove sedmice su nastavak pada AUD/USD sa sadašnjeg nivoa od 0,9200 te pad EUR/USD sa sadašnjeg nivoa od 1,3300 prema 1,3000.

Današnju tehničku analizu valutnog para USD/CHF pogledajte na ovoj stranici.

Za Bankar.me:

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *