Nada za dužnike – 2014. CHF pada?

Dodajte komentar

Oni koji su se zaduživali u švajcarcima, konačno bi narednog ljeta mogli da dočekaju olakšanje, jer analitičari očekuju pad te valute od 10% u odnosu na euro.

Do sredine 2014. godine franak bi mogao da oslabi i do deset odsto u odnosu na euro, smatraju analitičar Societe Generale banke, javljaju hrvatski mediji.

Do slabljenja franka bi trebalo da dođe zbog smanjivanja rizika vezanog za eurozonu. Tokom krize mnogi ulagači su potražili utočište u franku, a kako se sada situacija smiruje ide se i na druge valute.

Ako se prognoze ostvare, za zadužene u švajcarcima bi to značilo manje rate i do 20 odsto u odnosu na one koje su plaćali 2011. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ipak, treba istaći da je guverner Centralne banke Švajcarske Tomas Jordan objavio krajem prošlog mjeseca da banka nema namjeru odustane od minimalnog valutnog kursa od 1,2 franka za euro.

“Zadržaćemo tu politiku koliko god bude potrebno”, rekao je on u Moskvi na sastanku G20.

Švajcarska centralna banka je “fiksirala” nacionalnu valutu za euro još 2011. godine, a prošlog mjeseca je nagovijestila da će situacija ostati nepromijenjena zbog više razloga, među kojima je i rizik od deflacije, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *