The Economist: Avgust je mjesec loših ekonomskih vijesti

Dodajte komentar

Iako avgust mnoge podsjeća na odmor, slobodne dane i razonodu, taj mjesec je period u kome su se u Evropi, i šire, tokom protekle dvije decenije, dogodile razne finansijske krize, upozorava londonski poslovni magazin The Economist.

Glasilo britanske poslovne elite ocjenjuje da su te krize i “udesi” na tržištu događali i usled “komotnog” ponašanja glavnih menadžera i drugih ljudi iz vrhunske upravljačke strukture, jer oni svoje poslove, u udarnom ljetnjem mjesecu, često ostavljaju neiskusnim saradnicima.

The Economist navodi da je, na primjer, u avgustu 1993. došlo do sloma Evropskog mehanizma deviznih kurseva, a Rusija je u istom mjesecu 1998. objavila drastičnu devalvaciju svoje valute rublje i istovremeno priznala da ne može više uredno da servisira dugove, prenosi Bizlife.

U javnosti se, kako dalje podseća The Economist, prvi put o globalnoj kreditnoj krizi počelo govoriti tokom avgusta 2007. godine, a tržišta akcija su u osmom mjesecu 2011. doživjela “opasan potres”, nakon što su SAD izgubile najviše kreditni rejting, a neke zemlje eurozone zapale u tešku dužničku krizu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Svi ti stresni događaji ipak nisu bili slučajni, a The Economist logičko objašnjenje za takve krizne situacije nalazi i u neodgovornom ponašanju mnogih vrhunskih menadžera koji svoje poslove, u toku ljeta, često prepuštaju nedovoljno sposobnim mlađim saradnicima.

Takva praksa ne postoji samo u Evropi. Čak i mnogi američki biznismeni i menadžeri, koje bije glas da ” ne mogu živjeti bez svojih ofisa”, tokom ljetnjih mjeseci, ipak uzimaju po nekoliko dana pauze i takođe prepuštaju najodgovornije poslove manje kompetentnim stručnjacima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *