Potonuo profit holandske banke ING

Dodajte komentar

Holandska banka ING je danas saopštila da je profit banke u drugom kvartalu pao za gotovo 40 odsto na godišnjem nivou, na 788 miliona eura, u vrijeme kada se banka priprema da uskladi poslovanje u oblasti osiguranja sa propisima EU.

Rezultati su nešto niži u odnosu na 833 miliona eura, koliko su očekivali analitičari koji su učestvovali u anketi agencije „Dau Džons njusvajers“, prenosi agencija Frans pres.

„ING je ove godine ostvario značajan napredak u poslovanju, restrukturi i pripremanju naših bankarskih i osiguravajućih kompanija za nezavisnu buducnost“, rekao je izvršni direktor banke Jan Homen.

Banka je krajem prošle godine najavila da će u narednim godinama ukinuti 2.350 radnih mjesta u okviru restrukture.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

ING navodi da je prodaja akcija njenih američkih penzionih, investicionih i osiguravajućih fondova iz maja, iako po nižoj vrijednosti od očekivane, doprinijela smanjenju zaduženosti njene holding kompanije na 4,4 milijarde dolara. „U Evropi ubrzavamo program transformacije da bismo se pripremili za inicijalnu javnu ponudu u 2014″, rekao je Homen.

Evropska komisija naložila je holandskoj banci da sprovede restrukturu poslovanja, budući da ING treba da otplati deset milijardi evra državne pomoći, koju je primio u oktobru 2008. tokom finansijske krize. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *