Hrvati, statistički, najveći neradnici u Evropi

Dodajte komentar

Od ukupno 2,7 miliona radno sposobnih Hrvata, više od milion ne radi i ne traži posao, što stanovništvo Hrvatske čini najneaktivnijim u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Eurostata za 2012. godinu.

Kad je riječ o nezaposlenosti, ali i želji za pronalaskom posla, Hrvati se nalaze na posljednjem, 28. mjestu, iza Rumunije, Italije i Malte. Zanimljivo je kako gotovo polovina Hrvata u ovoj kategoriji ne traži posao jer su ili u penziji ili smatraju da za njih nema posla.Aktivnih, odnosno onih koji rade i traže posao je 1,7 miliona, odnosno 60,5 posto, što je za čak 20 postotnih poena manje od Švedske, koja je na vrhu ljestvice i ima 80,3 posto aktivnih građana.

Najaktivnije stanovništvo uz Švedsku je u Holandiji, Danskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, prenosi Kamatica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Realan razlog neaktivnosti svakako je obrazovanje, zbog čega u Hrvatskoj posao ne traži 700.000 ljudi, brojka koja Hrvatsku svrstava u sredinu tabele. U Litvaniji zbog tog razloga posao ne traži 50 posto neaktivnog stanovništva, a u Francuskoj 4,2 posto.

Ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić ističe da se sprovode aktivne mere, s ciljem da se stanovništvo podstakne da ne odlazi ranije u penziju i da se zaposli što više ljudi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *