Budvansko “Jedro“ ostalo samo san

Dodajte komentar

Ništa od izgradnje luksuznog hotela, koji je trebalo da bude simbol grada. Zamišljeno je da zdanje ima 27 spratova i da liči na čuveni „Burdž al Arab“, pišu Novosti.

Završena je prva faza turističkog naselja na rtu Zavala u Budvi, koje je dugo bilo u žiži javnosti. Privedeni su kraju radovi na desetak, od ukupno četrdeset raskošnih vila, uređena je plaža Guvance, završen veliki restoran. Ipak, impresivno zdanje – superluksuzni hotel na 27 spratova, koji je trebalo da krasi Dukljanske vrtove, više niko i ne spominje.

Građevina zamišljena kao čuveno „Jedro“, odnosno jedan od najskupljih hotela svijeta „Burdž al Arab“ u Dubaiju, trebalo je da bude zaštitni znak nove turističke Budve, ostaće, po svoj prilici, samo kompjuterska animacija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ovaj nikada započeti objekat „smiješio se“ Budvanima i njihovim gostima sa bilborda, bio je dugo na špici lokalne televizije, ali se do danas nije odmaklo dalje od toga.

Hotel je trebalo da se gradi na površini od oko šest hektara. No, dok je tekla gradnja vila u kojima je kvadratni metar prodavan po cijeni od šest do 8.000 eura, uglavnom ruskim kupcima, na placu koji je bio „određen“ za hotel, ništa se nije radilo.

U međuvremenu je ruska grupa „Miraks“, vlasnika Sergeja Polonskog, bankrotirala i gradilište na Zavali je ostalo – pusto. Bolje rečeno u „pričama i skelama“. Prozvano je i „budvanski građevinski Frankenštajn“. O ovom objektu niko više i ne govori u lokalnoj samoupravi, a ni u Vladi Crne Gore.

U toku je i sudski spor koji se vodi oko zemljišta na kome je ovaj neboder trebalo da se podigne. Predstavnici bratstva Rafailović iz Bečića traže, naime, da im se vrati zemljište koje im je opština uzela, po njihovom mišljenju potpuno nezakonito, devedesetih godina. Kako će i kada biti okončan spor ostaje da se vidi.

„Jedro“ na Zavali se, izgleda, nikada neće zavijoriti. Budvani, naročito oni kritički nastrojeni prema vlastima koje su napravile „građevinski rašomon“ na lijepom rtu, kažu da je hotel sa 27 spratova bio samo dobar mamac da se izgrade vile.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *