Francuska je u 2012. najposjećenija zemlja na svijetu

Dodajte komentar

Francuska je 2012. imala više stranih posjetilaca nego ijedna druga zemlja, a najposjećenija prijestonica svijeta službeno je Bangkok, vidi se iz izvještaja koji je objavila organizacija Ujedinjenih naroda za svjetski turizam (UNWTO). Ta ljestvica, World Tourism Rankings, dio je UNWTO-ova Svjetskog turističkog barometra. Na temelju njihovih podataka, BBC u ponedjeljak piše kako je lani Francusku posjetilo 83 miliona ljudi, a zemlja ima 66 miliona stanovnika.

Otkako se takva statistika vodi, francuska alpska skijališta i sredozemna odmarališta uporno zemlju drže na vrhu ljestvice najposjećenijih.

Druge su Sjedinjene Države, koje je lani posjetilo 16 miliona turista manje nego Francusku. U prvih pet još su Kina, Španija i Italija.

No uprkos opštoj popularnosti Francuske kao turističkoga odredišta, čini se da Francuzi ne uspijevaju nagovoriti posjetioce da se odvoje od novca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Turizam čini sedam posto bruto domaćega proizvoda, što je više od autoindustrije, ali svaki turista u prosjeku potroši 646 dolara, što je znatno manje nego u ostalim zemljama s popisa deset najposjećenijih, osim Rusije. U SAD-u turista potroši prosječno 1.884 dolara, u Njemačkoj 1.253, a u Velikoj Britaniji 1.249.

Za poređenje, posjetitelji Makaa, destinacije na jugoistoku Azije, poznate po kasinima, potroše po 3.213 dolara.

Objašnjenje srazmjerno male potrošnje po osobi možda leži, piše BBC, u činjenici da 83 posto stranih posjetilaca u Francusku dolazi iz drugih evropskih zemalja, mnogi iz susjednih, i često se odlučuju za kampovanje i kupovinu hrane u supermarketima.
Nasuprot njima, 55 posto stranih posjetilaca Sjedinjenih Država dolaze iz Kanade i Meksika, a po podacima američke turističke organizacije, na onih drugih 45 posto opada 78 posto sve turističke potrošnje, dijelom i zato što ostaju u prosjeku 18 dana.

Francuska prijestonica možda je “Grad ljubavi”, ali samo 16,8 posto svih turista koji dođu u Francusku ode i u Pariz, objavljeno je u UN-ovoj studiji u julu.

Po procjenama Mastercarda, najpopularniji svjetski gradovi su Bangkok i London s gotovo 16 miliona posjetilaca u 2012. Za njima slijede Pariz, Singapur, New York i Istanbul s više od deset miliona.

Toliko je otprilike turista u 2012. posjetilo Hrvatsku (10,3 miliona), što je usporedivo s posjećenošću Mađarske (10,3) i Švedske (10,9 miliona). Austriju, zemlju od osam miliona stanovnika u 2012. posjetilo je više od 24 miliona stranaca,m prenosi portal business.hr.

Kina, Njemačka, SAD, Velika Britanija i Rusija pokazale su se u 2012. kao zemlje ih kojih dolaze najbolji potrošači.

Kinezi su u inostranstvu potrošili 102 milijarde dolara, Njemci i Amerikanci 83, a Britanci 52 milijarde. Rastuća ruska ekonomija pridonijelo je da u 2012. Rusi u inostranstvu kao turisti ostave gotovo 43 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *