Udvostručen kvartalni profit Tojote

Dodajte komentar

Japanski proizvođač automobila Tojota udvostručio je profit na rekordnih 5,64 milijarde dolara tokom tri mjeseca zaključno sa junom.

Tojota je u tom kvartalu zaradila 562,19 milijardi jena (5,64 milijarde dolara) zahvaljujući prodaji od 6,25 biliona jena, što je za 13,7 odsto više u odnosu na godinu dana ranije, prenosi Frans pres.

Iz Tojote je, takođe, saopšteno da je kompanija na putu da proizvede preko 10 miliona vozila širom svijeta u ovoj godini, kao i da je u protekloj fiskalnoj godini utrostručen neto profit, pri čemu je pad jena povećao dobit japanskih proizvođača.

Međutim, Tojotini domaći rivali poput Nisana i Honde, zabilježili su mješovite rezultate u posljednjem kvartalu, pa je Hondina dobit skliznula za sedam odsto, a Nisanov profit skočio za 14 odsto u periodu april-jun.

Tojota je, takođe, saopštila da je na evropskom tržištu zabilježen pad prodaje, ali da je tržište Sjeverne Amerike pomoglo neutralisanju tog pada, kao i snažna tražnja u zemljama Centralne i Južne Amerike, kao i Afrike. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *