ECB: Niske kamatne stope zbog krize

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi ponovio je da će kamatne stope u eurozoni ostati niske zbog rizika koji prijete monetarnoj uniji.

“Nedavni indikatori povjijerenja zasnovani na anketama su porasli i potvrđuju očekivanja da će doći do stabilizacije ekonomske situacije. Ipak, rizici koji prete ekonomskoj prognozi u eurozoni i dalje postoje”, upozorio je Dragi, nakon sastanka ECB-a na kojem je odlučeno da kamatne stope ostanu na rekordno niskih 0,5 odsto, prenosi Frans pres.

Među rizicima koji prete eurozoni su nedavni razvoj događaja na globalnom novčanom i finansijskom tržištu i neizvjesnosti koje ga prate, a koje imaju potencijal da negativno utiču na ekonomske uslove, navodi Dragi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Drugi rizici su mogućnost slabljenja domaće i globalne tražnje i spora ili nedovoljna implementacija strukturnih reformi u zemljama eurozone.

Monetarna politika ECB i dalje je usmjerena očuvanju cjenovne stabilnosti i promovisanju stabilnih uslova na tržištu novca, poručio je Dragi, dodajući da će monetarna politika banke biti labava sve dok to bude potrebno, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *