Dvije najveće banke u Hrvatskoj izgubile 29 miliona eura

Dodajte komentar

Dvije najveće banke u Hrvatskoj, Zagrebačka banka (Zaba) i Privredna banka Zagreba (PBZ), u prvoj polovini ove godine zaradile su 219,36 miliona kuna (29,2 miliona eura) manje nego u isto vrijeme prošle godine.

Prema izvještajima koje su te dvije banke objavile na Zagrebačkoj berzi, zajedno su ostvarile polugodišnju dobit od 1,01 milijardi kuna (134,4 miliona eura), dok su 2012. zajedno zaradile 1,23 milijarde kuna, prenosi Poslovni dnevnik.

Za razliku od prethodnih godina, ove se dogodio obrt, s obzirom da je PBZ ostvarila veću dobit od Zabe.

Nerevidirani konsolidovani izvještaj PBZ grupe pokazuje da je neto dobit iznosila 534,89 miliona kuna, dok je, s druge strane, Zaba objavila da je njena grupacija zaradila 478,67 miliona kuna. Dakle, druga po veličini banka u Hrvatskoj zaradila je 11,74 odsto više od najveće.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nekoliko je razloga zašto je PBZ pretekla Zabu. Prvi je to što je PBZ u februaru ove godine ostvarila vanredni prihod od 156,3 miliona kuna, budući da su prodali PBZ Invest, a pored toga smanjila je troškove za vrijednosno usklađivanje i rezervacije za gubitke, dok ih je Zaba povećala.

Trend pada dobiti bankarskog sektora u Hrvatskoj vidljiv je u posljednjih nekoliko godina, i čini se da se neće zaustaviti.

„Hrvatske banke i bankarski sistem sigurno ne očekuju bolje dane. Negativan trend u privredi nastaviće da utiče na banke, a nedavna presuda u korist korisnika kredita u švajcarskim francima mogla bi da izbriše i ovaj ‘srednji’ nivo profitabilnosti bankarskog sistema“, navodi se u najnovijoj analizi profitabilnosti bankarskog sistema koju je uradio moj-bankar.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *