Japan Britaniji: Ne napuštajte EU

Dodajte komentar

Japanska vlada je upozorila da bi, ukoliko Britanija napusti EU, u opasnost mogle da dođu hiljada britanskih radnih mjesta koje su otvorile japanske kompanije.

Prema pisanju Sandej tajmsa, u dopisu zvaničnog Tokija britanskoj vladi se navodi da se japanskim preduzećima Britanija sviđa zato što im omogućava pristup evropskom tržištu.

Britanski premijer Dejvid Kameron je obećao da će pregovarati o izmenama odnosa Britanije sa EU, a zatim do kraja 2017. godine, ako i dalje bude na vlasti, sazvati referendum o članstvu u tom bloku.

U dopisu japanske vlade britanskom Forin ofisu se navodi da je Tokio “posvećen tome da izgradi snažniji odnos sa EU nego što je bio ikad ranije”. “Sa time u vezi, očekujemo da će Britanija i dalje igrati značajnu ulogu u EU”, navodi japanska vlada.

“[widgets_on_pages id=”Turizam”]”

“Velika Britanija, kao predvodnik na polju slobodne trgovine, pouzdan je partner Japana. Više od 1.300 japanskih kompanija je dosad ulagalo u Britaniju, koja čini deo jedinstvenog tržišta Unije, a otvorili su 130.000 radnih mjesta, više nego igdje u Evropi. To pokazuje da su prednosti Britanije kao mosta ka evropskom tržištu privukle japanske investicije”, navodi “Sandej tajms”.

Japanska ambasada u Londonu je saopštila da će, ako Britanija napusti jedinstveno evropsko tržište, zemlje koje ulažu i izvoze u EU morati da plaćaju carinu, a “to nije dobra vijest”, prenosi b92.net.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *