Dolar oslabio pred Bernankeov istup u Kongresu

Dodajte komentar

Dolar je danas oslabio prema drugim vodećim svjetskim valutama na međunarodnim deviznim tržištima u opreznoj trgovini uoči novog istupa čelnika američke centralne banke Bena Bernankea u Kongresu.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3103 dolara, što znači da je na dobitku 0,3 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Dolar je u istom postotku bio na gubitku i prema jenu, i njime se trgovalo po 99,60 jena.

Veći gubici dolara prema euru ipak se ne očekuju, s obzirom na nove pokazatelje iz privrede eurozone, ponajprije indeks instituta ZEW koji svjedoči o blagom pogoršanju ekonomske klime u Njemačkoj.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Od pokazatelja još se izdvaja i onaj o inflaciji u eurozoni koji svjedoči o prigušenim cjenovnim pritiscima. Takvi podaci podupiru stajalište da će Evropska centralna banka (ECB) zadržati niske kamatne stope kako bi poduprla privredni oporavak.

Od novih vijesti iz američke ekonomije izdvajaju se razočaravajući podaci o prometu u američkoj maloprodaji u junu, koji su prigušili očekivanja brzog smanjenja Fedovih podsticajnih mjera, što je pritisnulo kurs dolara.

Bernanke bi u srijedu trebao govoriti pred Kongresnim odborom za ekonomiju i analitičari očekuju da će ponoviti da će američka monetarna politika ostati popustljiva.

“Postoji rizik da bi dolar mogao dodatno blago oslabiti”, kazala je Jane Foley, valutni strateg u Rabobanci, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *