Farme skakavaca uskoro i u Evropi

Dodajte komentar

Oni su i dalje popularna hrana u regionima Centralne i Južne Amerike, Afrike, Australije i Azije.

Izvjesno je da će i narodi eurocentrične kulture, SAD, Kanada i Evropa, uskoro prihvatiti kulinarske recepte na bazi insekata uopšte. Za sada se na Sjevernoj hemisferi prodaju samo konzerve prerađenih skakavaca kao hrana za kućne ljubimce.

Jedno je sigurno. Ova industrija, sa oko 2 milijarde potrošača, je jedno od najmanje iskorišćenih tržišta. Međutim trgovina skakavcima u Ugandi je veoma unosan posao i dragocjen izvor prihoda za mnoge ljude.

Skakavci su u Ugandi poslastica i sezonski se sakupljaju u martu, maju i novembru. Vekovima je tamošnje stanovništvo vjerovalo da skakavci padaju sa neba. Vremenom su naučili da skakavci kao i svi drugi insekti polažu jaja u suptropskim pjeskovitim područjima te su postepeno unaprjeđivali metode “lova” na skakavce.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Oni kojima hvatanje skakavaca nije primarno zanimanje dosjetili su se da u područjima gdje žive rojevi skakavaca vertikalno postave metalnu burad sa imitacijom lišća i svjetiljkama u sredini. Kako noć odmiče, krug svjetlosti koji daju lampe postepeno se sužava što primorava skakavce da klize prema dnu bureta. Do jutra se tako nakupi poprilična količina nacionalne poslastice.

Ovaj metod hvatanja skakavaca je postao popularan i široko rasprostranjen u glavnom gradu Kampali, i u gradskim centrima centralne, južne i nekim djelovima zapadne Ugande. Korist je dvostruka. Svoja dvorišta štite od štetočina i usput zarade.

Farma skakavaca

Poljoprivrednik iz Centralne Ugande je zaključio da je profitabilnije uzgajati skakavce nego čekati da “padnu sa neba”. On jednostavno odrasle skakavce odnese u pogodno pješčano tlo uz močvaru gdje oni polažu jaja. Za dva mjeseca ima novo jato skakavaca.

Na Univerzitetu Makerere u Kampali su otkrili brži i efikasniji metod uzgajanja skakavaca za koji njihovi stručnjaci vjeruju da bi mogao postati izvor prihoda za državu.

Obzirom da od 8.000 vrsta skakavaca nisu svi jestivi, a oni jestivi se opet razlikuju po hranjivosti i težini, naučnici Univerziteta u Kampali rade selekciju jajašaca i u inkubatorima uzgajaju najkvalitetnije vrste. Kad se skakavci izlegu iznose ih na farme.

Primjenom ove metode na farmi, površine sto ari, može se uzgojiti do 30 hiljada skakavaca najkvalitetnije vrste.

Da su i na Zapadu počeli uviđati korist od uzgajanja skakavaca potvrđuje i vijest da su u Danskoj prije desetak dana lansirali prvi inkubator za uzgajanje ove vrste insekata.

Prošle godine, holandska vlada je uložila više od milion eura u projekte istraživanja uzgajanja jestivih insekata, a u proceduri je niz zakona kojim bi se regulisao ovaj sektor proizvodnje hrane, prenosi b92.net.

U Velikoj Britaniji već postoji firma kojoj je osnovna delatnost nabavljanje insekata za hranu. Istina, ne može se pohvaliti velikim prometom, a i sam vlasnik ne vjeruje da će zapadna kultura u skorije vrijeme prihvatiti taj oblik ishrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *