SAD i Kina imaju najviše velikih korporacija

Dodajte komentar

Na listi najvećih svjetskih korporacija Global 500, američkog magazina Forčun (Fortune), najviše ih je iz SAD – 132, i iz Kine – 95.

Prvo mjesto zauzima britansko-holandski naftnogasni koncern Rojal Dač Šel (Royal Dutć Shell), slijedi američki maloprodajni lanac Volmart (Wal-Mart), a trojku lidera zaključuje američki naftni gigant Ekson mobajl (Exxon Mobil).Od 95 najvećih kineskih korporacija 89 se nalazi na teritoriji Kine i Hongkonga, a ostale na Tajvanu, prenosi Itar tas. Najbolje plasirana kineska kompanija je naftno-hemijska korporacija Sinopek, na četvrtom mjestu. Ona je prošle godine ostvarila prihod od 428 milijardi dolara, što joj je omogućilo da se popne za jedno mjesto.

Odmah iza nje je, na petom mjestu, Kineska nacionalna naftogasna korporacija (CNPC), sa prošlogodišnjih prihodom od 409 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Sljedeća je Državna elektromreža Kine, koja sa prihodom od 298 milijardi dolara zauzima sedmo mjesto na listi.

Urednici magazina Forčun prognoziraju da će sljedeće godine broj kineskih kompanija na listi Global 500 porasti na 110, a 2015. bi mogao da bude toliki da potisne SAD i zauzme prvo mjesto, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *