Austrijske banke trebaju 8 mlrd eura svježeg kapitala

Dodajte komentar

Austrijske banke moraju obezbijediti gotovo osam milijardi eura svježeg kapitala kako bi do 2022. ispunile minimalne međunarodne standarde, pokazao je izvještaj austrijske centralne banke.

Najveći izazov za bankarski sektor biće zamjena 5,15 milijardi eura državne pomoći koju su zajmodavci dobili u vrijeme globalne finansijske krize a koja se prema novim standardima od 2017. više neće računati kao osnovni kapital, navodi se u najnovijem izvještaju austrijske banke o finansijskoj stabilnosti, objavljenom u ponedjeljak.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Potrebe za kapitalom u iznosu od tri do osam milijardi eura odražavaju prvobitne procjene centralne banke o visini potrebnog kapitala austrijskih banaka nakon što se od iduće godine počnu postupno uvoditi nova pravila o njegovoj visini.

U decembru je centralna banka procijenila da će za ispunjenje takozvanih Basel III pravila austrijske banke u petogodišnjem razdoblju trebati između osam do 13 milijardi eura.

Austrijske banke, uključujući UniCreditov ogranak Bank Austriju, Raiffeisen Bank International i Erste Grupu najveći su zajmodavci na tržištima u nastajanju u centralnoj i istočnoj Europi.

Provjera otpornosti na buduće krize koju je sproveo Međunarodni monetarni fond (MMF) pokazala je snažne rezultate za bankarski sektor u cjelini, premda neke banke ‘i dalje privlače posebnu pažnju’, navodi austrijska banka u najnovijem izvještaju, ne navodeći o kojim je bankama riječ, prenosi Banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *