U 2012. dodijeljeno 42 miliona eura državne pomoći

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je prošle godine dodijeljeno 41,88 miliona eura državne pomoći, skoro 37 odsto manje nego 2011, a najveći iznos od 35,3 miliona eura opredijeljen je za program restrukturiranja Montenegro erlajnsa.

Prema podacima iz Godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći u prošloj godini, koji je u skupštinskoj proceduri, neprijavljena državna pomoć iznosila je 2,18 miliona eura, odnosno 5,21 odsto ukupno dodijeljene.

U Izvještaju Komisije za kontrolu državne pomoći navodi se i da je na značajno povećanje ukupnog iznosa dodijeljene pomoći u prošloj godini uticalo aktiviranje garancije date podgoričkom Kombinatu aluminijuma za kredit kod Dojče banke, zbog čega je Vlada morala da plati 23,43 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

U Crnoj Gori je, prema podacima iz Godišnjeg izvještaja, državna pomoć u prošloj godini dodjeljivana kroz garancije, subvencije i zajmove sa nižom kamatnom stopom, a dominirala je ona za sanaciju i restrukturiranje.

“Davaocima državne pomoći preporučuje se da, prilikom izrade programa državne pomoći koji se odnose na sanaciju i restrukturiranje, angažuju nezavisne eksperte koji bi pripremili plan obnavljanja dugoročne konkurentnosti preduzeća u razumnom vremenskom periodu, na osnovu realnih pretpostavki i uslova za dalju aktivnost”, navodi se u Izvještaju.

Iz Komisije su saopštili i da su prošle godine, od ukupno deset prijavljenih dodjela državne pomoći, osam bile šeme, što je pozitivan trend, jer su one manje selektivne i obuhvataju veći broj korisnika.

“Najveći iznos državne pomoći u prošloj godini opredijeljen je za program restrukturiranja Montenegro erlajnsa”, precizira se u Izvjaštaju.

Najveći dio državne pomoći u prošloj godini je, posmatrano po regionima, dodijeljen središnjem, čak 35,3 miliona eura. Primorski region je dobio 1,3 miliona eura državne pomoći, a sjeverni 1,17 miliona eura. Kada je riječ o opštinama, najviše je dobila Podgorica, 32,8 miliona, a najmanje Plužine 5,7 hiljada.

U Izvještaju se navodi i da je prošle godine državna pomoć poljoprivredi i ribarstvu iznosila 1,2 miliona eura, od čega je najviše dodijeljeno mljekarskom sektoru, 658,64 hiljade eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *