Đurović: Velike šanse da Crna Gora bude sljedeća članica EU

Još jedna bivša jugoslovenska republika postala je član Evropske unije. Nakon Slovenije i Hrvatska se, poslije šest godina pregovaranja, priključila evropskoj porodici.

Hrvatski državni vrh i evropski zvaničnici sinoć su sa Zagrebačkog trga Bana Jelačića poručili da je riječ o istorijskom danu za Hrvatsku ali i za Evropu.

Bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović je kazala da će od  članstva Hrvatske u EU, koristi svakako imati  region pa i Crna Gora.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

„Imaćemo vrlo konkretna iskustva evropskog susjeda u smislu razvoja trgovinskih odnosa, razvoja oblika putovanja, pružanja rada i usluga, finansijskih tokova. Imaćemo iskustva pravne tekovine Hrvatske koja će nam biti na raspolaganju.  Svakako da ćemo morati i sami da se potrudimo da budemo više konkurentni da bi mogli da pratimo to što donosi evropsko tržište koje nam se približava i na kopnenoj granici“, kazala je ona za Radio Antenu M.

Prema njenim riječima naš region je sada u fokusu pažnje Direktorata za proširenje.

Velike su šanse, smatra Đurović, da u prvom sljedećem krugu proširenja bude baš Crna Gora.

„Crna Gora je tu zemlja koja je završila skrining, počela je pregovaranje po poglavljima i svakako u tom smislu je racionalno očekivati da ćemo deklarisati sebe da budemo prva ili među prvim državama koje će naredne ući. Važno je govoriti o kvalitetu pregovora i u međuvremenu se suočavati sa ekonomskim problemima“, smatra Đurović.

Ona je istakla  da ne vjeruje  da bi Zagreb mogao da blokira put Crne Gore ka Evopskoj uniji kada bude otvoreno pitanje Prevlake.

Podijeli ovaj članak