Hrvatska od sjutra 28. članica EU

Hrvatska će sjutra zvanično postati 28. članica Evropske unije EU, i biće nakon Slovenije druga država bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ koja će postati članica EU.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je susjednim državama da će Hrvatska učiniti sve da se i one što prije priključe Evropskoj uniji EU, prenosi CDM.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Milanović je, na svečanoj sjednici Sabora povodom ulaska Hrvatske u EU, poručio svim susjedima da će Zagreb učiniti sve da im se što prije pridruže, poštujući pravila koja su stroga, ali predvidljiva.

“Nikome nećemo stajati na putu, ali nećemo biti mentori i tutori, jer smo to prošli i nije nam se svidjelo, već partneri”, poručio je Milanović, prenosi hrvatski mediji.

Centralna svečanost biće održana večeras u zagrebačkom Gornjem gradu i na centralnom gradskom Trgu bana Josipa Jelačića.

Svečanosti će prisustvovati oko 30 delegacija iz zemalja EU i regiona.

Na svečanosti će pristuvovati i crnogorski predsjednik i premijer Milo Đukanović i Filip Vujanović.

U delegaciji Vlade Crne Gore biće i potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i savjetnici premijera Milan Roćen i Nebojša Kaluđerović.

Hrvatska se 2003. godine, prijavila za članstvo u EU, a Evropska komisija ju je preporučila za kandidata početkom 2004. godine.

Zvanični Zagreb je pregovore trebalo da počne u maju 2005. godine, ali je Evropski savjet odgodio pregovore zbog stava suda u Hagu o nedovoljnoj saradnji Hrvatske s tim organom.

Odgođeni pregovori počeli su 3. oktobra 2005. godine. Prije početka pregovora EU s Hrvatskom, pravna tekovina EU podijeljena je na 35 poglavlja, što je četiri više od dotad uobičajenih 31.

Zvanični Zagreb je sva poglavlja zatvorio sredinom 2011. godine, a Ugovor o pristupanju Hrvatske EU potpisan je iste godine. Referendum o pristupanju Hrvatske EU održan je 2012. godine, a ulazak te zemlje u Uniju podržalo je 66 odsto njenih građana.

Podijeli ovaj članak