Srbija: Zašto se čeka sa prodajom Telekoma?

U gomili razloga zbog kojih jedno krilo vlasti ne želi da se sada proda Telekom jeste procjena da još nije stigao pravi trenutak, piše Danas.

Naime, nisu se stekli uslovi da na osnovu nove 4G mreže, i eventualnom dobijanju licence za pružanje usluga na teritoriji Kosova, ova kompanija dobiti na cijeni.

Uvođenje 4G mobilne telefonije najavljivano je još prije nekoliko godina za kraj 2013. Međutim, kako Danas saznaje, od tog posla nema ništa.

Prema pisanju lista, u Srbiji je nedovoljno zaživio i 3G, tako da je veliko i prilično skupo uvođenje 4G još daleko od nas. Osim toga, uslovljeno je početkom digitalizacije koja u Srbiji ide vrlo traljavo, iako je posljednji rok za završetak cijelog tog procesa jun 2015.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić veruje da su glavni razlozi zbog kojih Telekom nije prodat sada ekonomski i da bi sa privatizacijom ove kompanije trebalo sačekati dok se ne srede javne finansije.

Teza da je država odlučila da sačeka sa prodajom Telekoma zato što čeka na uvođenje 4G, Arsiću deluje “neubjedljivo“, jer nije siguran koliko bi to bilo profitabilno.

“Kada su neke evropske zemlje uvodile 3G mobilnu telefoniju, to ih je koštalo na desetine miliona maraka u to vrijeme. Koliko bi koštao 4G, ne znam, ali bi to bilo svakako veliko ulaganje, za koje ne znam kako bi se isplatilo“, napominje Arsić.

Ono što bi moglo da bude negativno po Telekom, smatra Arsić, jeste ulazak drugih igrača na teren fiksne telefonije, naročito u domenu korporativnih korisnika. U svim ostalim segmentima, ističe, tržište je zasićeno i konkurencija velika.

Država je već probala da proda Telekom prije tri godine. Tada se na tender za 51 odsto akcija najveće telekomunikacione kompanije u Srbiji prijavio jedino Telekom Austrija, koji nije ponudio traženih 1,4 milijarde eura, već samo 1,1 milijardu, od toga samo 800 miliona eura u prvoj fazi. Tender je propao, a država je naknadno otkupila 20 odsto akcija Telekoma od grčkog OTE. U medijima se spekulisalo da bi tržišna vrijednost Telekoma trenutno bila bar 2,5 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak