Almunia nepopustljiv u slučaju austrijske banke Hypo Alpe Adria

Povjerenik Evropske unije za tržišnu konkurenciju Joaquin Almunia signalizirao je da nije sklon produžiti rok za restrukturiranje nacionalizovane austrijske banke Hypo Alpe Adria.

“Više vremena nije rješenje”, kazao je Almunia u razgovoru za austrijsku radio stanicu ORF, emitovanom u utorak kasno naveče. Odgađanje odluka bilo bi jako skupo za poreske obveznike i dosada nije rješilo (bančine) probleme, dodao je.

U martu Almunia je kazao da bi Hypo mogao biti ugašen ako ne bude sprovedeno odgovarajuće restrukturiranje.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Evropska komisija traži od banke da se do kraja godine podijeli na više djelova ili da vrati više od dvije milijarde eura državne pomoći koju je primila od 2009.

Prošlog je mjeseca napravljen jedan korak u procesu restrukturiranja nakon što je banka postigla dogovor o prodaji poslovanja u matičnoj Austriji ulagaču Sandživu Kanoriji za 65,5 miliona eura.

Hypo takođe namjerava zatvoriti podružnicu u Italiji i prodati mrežu na Balkanu, te riješiti se imovine koja ne spada u osnovno poslovanje.

Banka je tražila više vremena za restrukturiranje zbog nepovoljnih prilika na tržištu koje otežavaju prodaju dijelova poslovanja.

Vlada u Beču strahuje da bi prenagla prodaja naškodila državnim finansijama.

Austrijski kancelar Werner Faymann procijenio je da bi gašenje Hypoa moglo stajati do sedam milijardi eura, prenosi Poslovni dnevnik.

Podijeli ovaj članak