Vlada ukida paušalno oporezivanje za pojedine djelatnosti

Ministarstvo finansija predložilo je Vladi da ukine paušalno oporezivanje za advokate, trgovce, ugostitelje, računo­vođe, revizore, pekare, poslastičare, projektante, geo­metre, frizere, kozmetičare i slično. Njima je do sada bilo pri­znato 35 odsto učešća troškova u ukupnom prihodu.

– Nakon analize politike paušalnog oporezivanja zaključeno je da postoje opravdani razlozi da se pojedine djelatnosti, u zavi­snosti od prirode i obima posla, isključe iz sistema paušalnog oporezivanja, odnosno da se oporezuju po stvarno ostvare­nom dohotku – navodi se u saopštenju Vlade.

Prema podacima iz informacije, 8.514 obveznika plaća porez paušalno, na godišnju zaradu. Od toga 4.365 obveznika plaća porez za sezonsku djelatnost. Od paušalaca je lani naplaćeno 7,99 miliona eura poreza. Zavisno od visine zarade, paušal im iznosi šest, 12 i 18 hiljada eura.

– Učešće paušalaca u ukupnom broju poreskih obveznika, čiji planirani promet iznosi šest hiljada, iznosi 78,77 odsto, 16,42 odsto je učešće u planiranom prometu od 12 hiljada i 8,82 do 18 hiljada – navodi se u informaciji ministarstva.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ukoliko predlog ministarstva prođe, ostaće tri grupe paušala­ca. U prvu grupu, kojoj se priznaju troškovi poslovanja u ukup­nom prometu do 75 odsto, taksisti, kućna radinost, sakuplja­nje ljekovitog bilja, uzgoj voća i povrća, mlinari, pčelari i slič­no. U drugoj grupi, gdje se oporezuje 35 odsto prometa su autoprevoznici do osam tona nosivosti, vlasnici pijačnih tezgi, izdavaoci soba turistima, precizni mehaničari, cvjećari, vulkani­zeri, uramljivači slika, proizvođači pilića i jaja i slično. U treću grupu, kojoj se oporezuje 45 odsto prometa, spadaju sušare mesa, vlasnici kamiona preko osam tona nosivosti, auto-lima­ri, zidari, moleri, parketari i pečenjari.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak