Prekinut pad cijena, ulagači i dalje nesigurni

Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, no trgovalo se nesigurno jer se ulagači plaše posljedica promjena u Fedovoj politici jeftinog novca.

Dow Jones ojačao je 44 boda, ili 0,30 odsto, na 14.802 boda, a S&P 500 indeks 0,28 odsto, na 1.592 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,22 odsto, na 3.357 bodova.

Na tržištu i dalje vlada nesigurnost, što je posljedica najave predsjednika američke centralne banke Ben Bernankea u srijedu da bi Fed do kraja godine mogao početi smanjivati podsticajne monetarne programe, a do polovine iduće godine i sasvim ih ukinuti, ako ekonomija bude dovoljno snažna.

No, cijene su većine akcija juče blago porasle, nakon oštrog pada u prethodna dva dana.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

„Mnogi ulagači smatraju da je prodaja prethodnih dana bila pretjerana, no na tržištu su još prisutni strahovi koji su srušili cijene. Niko nije siguran što će se dogoditi kada Fed promijeni politiku. Prerano je za zaključak da je tržište dotaknulo dno“, kaže Nicholas Colas, strateg u kompaniji ConvergEx Group.

Od početka godine cijene su akcija snažno rasle, pa je u maju S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u istoriji. Od tada je pao više od 4,5 odsto jer se ulagači plaše da će tržište izgubiti snažnu podršku kada Fed počne smanjivati programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica kojima je mjesečno na finansijska tržišta ubrizgavao 85 milijardi dolara jeftinog novca.

U cijeloj ovoj sedmici Dow Jones pao je 1,8 odsto, dok je S&P 500 potonuo 2,1, a Nasdaq indeks 1,9 odsto, što je njihov najveći sedmični pad od aprila.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,70 odsto, na 6.116 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,76 odsto, na 7.789 bodova, a pariški CAC 1,11 odsto, na 3.658 bodova.

Capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak