Prva presuda u BiH protiv Hypo banke zbog švajcarskih kredita

Hypo alpe adrija banka je u BiH nezakonito naplaćivala kredite izdane u švajcarskim francima, glasi presuda mostarskog opšinskog suda u kojoj se ističe kako je banka bila dužna držati se kursa na dan sklapanja ugovora o zajmu, a ne na dan kada su pristizale obveze plaćanja rata svojim klijentima.

Prema ovoj nepravosnažnoj presudi Hypo banka je prekršila Zakon o deviznom poslovanju u valutnoj klauzuli i Zakon o obligacionim odnosima. Navodi se kako banka nije smjela obračunavati kamatnu stopu promjenljivom maržom, nego samo pratiti promjenu libora na tržištu.

Prema riječima advokatice Marice Glibić, koja vodi stručni tim više oštećenih klijenata, ovakva presuda je bila očekivana.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Iz Hipo banke su najavili kako će se žaliti na presudu jer, kako kažu, nadležne institucije u BiH u svojim nadzorima poslovanja banke nisu utvrdile bilo kakvu nezakonitost kod kreditnih ugovora s valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

– Iz udruženja ‘Švajcarac’, koja okuplja korisnike kredita u švajcarskim francima koji se smatraju oštećenima, izrazili su zadovoljstvo presudom. Predsjednik udruženja Kemal Duraković kaže kako su banke nezakonitim radnjama ugrozile živote dvije hiljada građana u BiH. (24 sata.hr)

Podijeli ovaj članak