Investitori „prozvali“ Zakerberga zbog pada akcija Fejsbuka

Investitori su na prvoj godišnjoj skupštini akcionara Fejsbuka izrazili nezadovoljstvo rukovodstvom kompanije zbog pada vrijednosti akcija.

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, akcionari su od direktora Fejsbuka, Marka Zakenberga, tražili odgovor da li će ikada moći da kompenzuju svoje gubitke. Šef socijalne mreže odbio je da daje bilo kakve savjete koji se odnose na kupovinu ili prodaju akcija.

Na žalost, mi ne možemo da kontrolišemo vrijednost akcija, naročito u kratkoročnoj perspektivi“, rekao je Zakerberg i obećao da će se koncentrisati na povećanje cijene akcija u daljoj budućnosti. On je dodao da je rukovodstvo kompanije takođe razočarano rezultatima trgovanja na berzi.

Pri tome, kako je kazao Zakerberg, ništa ga nije navelo da posumnja u ispravnost strategije razvoja.

Fejsbuk je prva američka kompanija čija je vrijednost u okviru inicijalne javne ponude (IPO- prva javna ponuda akcija) premašila 100 milijardi dolara. Društvena mreža je izašla na njujoršku berzu u maju 2012. godine, po cijeni od 38 dolara po akciji. Do septembra cijena je pala ispod 18 dolara.

Kasnije su se akcije djelimično oporavile, pa je na zatvaranju trgovanja 11. juna ove godine, vrijednost akcije Fejsbuka bila 24 dolara, što je za 37 odsto manje nego prvog dana trgovanja.

Podijeli ovaj članak