Predah na evropskim berzama nakon dva dana pada

Na evropskim berzama cijene akcija danas stagniraju, nakon dva dana pada, no trgovci ne vide prostora za dobitke u kratkome roku zbog rastućih zabrinutosti da centralne banke neće uvoditi nove monetarne podsticaje.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija u 9,30 sati bio je bez promjena, na 1.179 bodova, odnosno na najnižem nivou u zadnjih šest sedmica. Iako se već spustio za 6 odsto od svog vrhunca – 1.258 bodova dostignutih krajem maja, i dalje je u plusu od početka godine, i to 4 odsto.
Istovremeno, londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,17 odsto, a frankfurtski DAX 0,06 odsto, dok je pariški CAC bio u plusu 0,32 odsto.

Investitore plaši da vodeće centralne banke neće uvoditi dodatne podsticajne monetarne mjere, premda najveće svjetske ekonomije nisu još čvrsto na putu oporavka.

Da su nakon višegodišnjeg štampanja svježeg, jeftinog novca centralne banke možda stale na kočnicu, pokazuje jučerašnja odluka Bank of Japan da monetarna politika do daljnjeg ostaje nepromijenjena, premda je prije mjesec dana poručila da će dodatno olabaviti politiku ako to bude potrebno.

Hendrik Klein iz investicionog društva Da Vinci Invest, izjavio je kako je i dalje optimističan u vezi akcija u dugome roku, no i da je oprezniji što se tiče kratkoga roka, uslijed neizvjesnosti oko buduće monetarne politike centralnih banaka.

„I dalje sam optimističan, no u kratkome roku sklon sam prodajama akcija“, izjavio je Klein.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,2 odsto, na 13.289 bodova.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak