Ugledni bankari najavili tužbu BiH

Veliki broj uglednih stranih bankara i eksperata, koji su zbog protesta građana u Sarajevu ostali blokirani, najavili su tužbe protiv države BiH.

Oni su naime, ostali “zarobljeni” u zgradama državnih institucija BiH gdje su učestvovali na godišnjoj skupštini Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE).

Zgrade Parlamenta BiH i Savjeta ministara BiH, u kojima je duže od 12 sati bilo zatočeno više od 1.500 zaposlenih i 250 stranih gostiju, deblokirane su juče u ranim jutarnjim satima, akcijom bezbjednosnih službi BiH.

Kako, međutim, navodi sarajevski dnevnik „Dnevni avaz”, posljedice ovog događaja, u kojem je grupa demonstranata zbog nezadovoljstva nepostojanjem trajnog rješenja za izdavanje jedinstvenog matičnog broja (JMBG) za novorođene u BiH, onemogućila rad zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, ali i kretanje zaposlenima i stranim diplomatima, biće teške i nesagledive.

List navodi da je, „prema njegovim pouzdanim informacijama”, veliki broj uglednih bankara i eksperata, čvrsto odlučio da angažuje međunarodne advokate kako bi tužio BiH, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak