Rudnik uglja u Beranama: Šest rudara štrajkuje u jami

Šest rudara beranskog Rudnika mrkog uglja od juče se nalazi u jami, koju su odbili da napuste dok im ne budu ispunjeni zahtjevi. Oni od rukovodstva Rudnika zahtijevaju da im budu isplaćene tri od sedam zaostalih plata i povezan radni staž u trajanju od 18 mjeseci. Radnici na održavanju Dejan Đukić, Rade Cimbaljević, Novo Kuč, Brano Bašić, Bogdan Todorović i Miomir Rajković odlučili su se na ovaj radikalni potez jer, kako kažu, drugog izlaza nemaju.

– Prije 10 dana uputili smo zadnji dopis, nakon desetak koje smo prethodno već poslali izvršnom direktoru Siniši Jovančeviću. Zahtijevamo da nam isplati dugovanja, jer nemamo ni za hljeb djeci. Rekli smo mu da nam isplati tri zarade, ali od njega nikakav odgovor nijesmo dobili. Odlučili smo da ne izađemo iz jame dok nam se sve ne isplati i poveže staž – rekao je Dejan Đukić, koji ima četvoro djece.

Direktor Jovančević za ovih deset godina u rudnik je došao dva puta i ni tada nije našao za shodno da se sretne sa rudarima, tvrde štrajkači.

– U takvoj smo situaciji da se sami snalazimo da se održe tuneli i jamske prostorije. Čak donosimo i alat od svojih kuća, jer nam uprava ništa ne daje. Pred izbore nam je obećano da ćemo poslije izbora biti pripojeni Rudniku ,,Pljevlja“, ali i to je bilo samo još jedno od brojnih pustih obećanja – kaže Rade Cimbaljević.

Radnici se nalaze na dubini od 200 metara. Poručili su da su obustavili održavanje jama, a glavno održavanje se odnosi na ispumpavanje vode koja je polako počela da plavi jamske prostorije. Ističu da će im se i ostale kolege pridružiti u jami ako im zahtjevi ne budu ispunjeni, prenosi Pobjeda.

Podijeli ovaj članak