Pad cijena na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija pale, ponajviše u sektorima usko povezanim s rastom ekonomije, jer se ulagači plaše da će Fed smanjiti podsticajne monetarne programe.

Dow Jones oslabio je juče 76 bodova, ili 0,50 odsto, na 15.177 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 odsto, na 1.631 bod, a Nasdaq indeks 0,58 odsto, na 3.445 bodova.

Indeksi su juče bili u minusu i više od 1 odsto, nakon što je predsjednica filijale Feda u Kansas Cityju Esther George, koja se uvijek protivila programima otkupa obveznica, pozvala lidere centralne banke da smanje iznose za te programe.

Smanjenje tih programa, kazala je George, pridonijelo bi smanjivanju zavisnosti finansijskih tržišta o jeftinom novcu.

Programima otkupa državnih i hipotekarnih obveznica Fed već duže vrijeme ubrizgava na finansijska tržišta 85 milijardi dolara mjesečno, a taj svježi, jeftin novac podržava rast cijena akcija. Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 14 odsto, dostigavši najviše nivoe u istoriji.

Ulagači se plaše da će smanjivanjem tih Fedovih programa tržište izgubiti podršku, što bi moglo dovesti do korekcije cijena akcija na niže. Zbog toga se već neko vrijeme trguje oprezno, pri čemu su cijene akcija oslabile dvije sedmice zaredom, no ne pretjerano.

“Čini se da su se ulagači umorili od kupovine akcija, dok se cijene akcija kreću u ovako uskom rasponu. Ne uspijeva se dodatno podstaći njihov entuzijazam, koji je trajao duže vrijeme, pa bi moglo uslijediti povlačenje zarade s tržišta“, kaže Mark Luschini, strateg u kompaniji Janney Montgomery Scott.

Juče su se na meti prodaja našle akcije u sektorima usko vezanim uz rast ekonomije, jer bi smanjenjem podsticajnih monetarnih programa rast mogao biti usporen. S&P indeks finansijskog sektora pao je 0,9 odsto.

S druge strane, za toliko je porastao S&P indeks telekomunikacionog sektora, a na dobitku su bili i neki drugi defanzivni sektori, koji su prošle sedmice bili pod pritiskom jer su se prinosi na obveznice primaknuli prinosima na akcije iz tih sektora, što je dio ulagača navelo na preseljenje kapitala u obveznice.

Na evropskim su berzama, pak, cijene akcije juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 odsto, na 6.558 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,12 odsto, na 8.295 bodova, a pariški CAC 0,13 odsto, na 3.925 bodova.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak