CGES zbog KAP-a hitno podnosi raport u Briselu

Predstavnik Crnogorskog elektroprenosa, odnosno Nacionalnog dispečerskog centra, podnijeće danas i sjutra raport u Briselu zbog neovlašćenog uzimanja struje od 22. februara za Kombinat aluminijuma, potvrđeno je Danu u toj kompaniji.

Na redovnoj sjednici Komiteta za operativno upravljanje i pouzdanost rada, po hitnom postupku je u dnevni red uvrštena tačka koja se odnosi na neregularan rad crnogorskog energetskog sistema u interkonekciji.

– Sastanci će se održati danas i u srijedu, a naš predstavnik i redovni član ovog radnog tijela će pokušati da obrazloži trenutnu situaciju. Ozbiljnost poremećaja, koji je prouzrokovan višemjesečnim neregularnim radom KAP-a dosegao je razmjere kompletne interkonekcije, pa su – nažalost – ostvarene i najpesimističkije verzije upozorenja koja je CGES dijelio sa odgovornim subjektima u zemlji. Najkasnije do srijede može se očekivati veoma oštra reakcija interkonekcije, kao zaključak sastanaka u Briselu – naveli su iz CGES-a.

Dan dalje piše da je Evropska mreža operatora prenosnih sistema – ENTSO poslala je Crnogorskom elektroprenosnom sistemu dopis u kojem navode da za 50 godina nijesu imali problem kao što imaju sa Crnom Gorom. Stanje u kome se nalazi elektroenergetski sistem Crne Gore bio je razlog da iz ENTSO pozovu na hitan sastanak predstavnike CGES-a, kao nacionalnog dispečerskog centra. Iz ENTSOsu najavili da će, između ostalog, razmotriti izbacivanje CGES-a iz članstva ove evropske asocijacije.

Podgorički list podsjeća da se KAP nelegalno snabdijeva strujom od 1. januara, a da je EPCG toj kompaniji isporučivala struju do 1. oktobra, kada je zbog duga od 44 miliona eura raskinula ugovor o snabdijevanju. Tu ulogu je zatim preuzeo državniMontenegrobonus, koji je snabdijevao KAP do 1. januara i za to ostao dužanEPCG-u devet miliona eura. Od Nove godine, CGES je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju KAP-u. EPCG je do 22. februara poštovala te naloge, a zatim je obavijestila CGES da to više nije u mogućnosti da radi. Od tada KAP krade struju sa interkonektivne mreže, a njegova dnevna potrošnja je 2.016 megavat sati, što od 22. februara – od kada CGES struju za KAP uzima direktno sa interkonektivne mreže – do danas košta preko osam miliona eura.

CGES je do sada dva puta upozoren iz Evropske mreže operatora da zbog nelegalnog snabdijevanja KAP-a strujom Crna Gora može biti isključena sa međunarodne mreže. Upozorenje je dobila i italijanska Terna, suvlasnik u CGES-u, jer nije pokušala da spriječi nelegalno snabdijevanje ili barem da ih obavijesti da struja za KAP uzima sa evropske interkonekcije. Zbog toga je u Terni Montenegroprije desetak dana održana telefonska konferencija sa matičnom kompanijom iz Italije.

Nakon upozorenja, CGES se obratio EPCG, navodeći da će crnogorskoj prenosnoj mreži biti onemogućeno da uzima energiju iz evropske interkonekcije. EPCG je 23. maja odlučila da tri sedmice balansira elektroenergetski sistem za dodatnih 84 megavat sati.

Uz to, EPCG će do 13. juna isporučivati KAP-u dodatne megavate struje, a tada bi sve uključene strane – EPCG, Vlada, CGESMontenegro bonus i RUP trebalo da definišu i potpišu sve potrebne izvršne sporazume kako bi se pronašlo konačno i dugoročno rješenje za snabdijevanje KAP-a električnom energijom. Ovo pitanje je ujedno ključno za održanje KAP-a, a u slučaju da se to pitanje ne riješi, neminovno je gašenje ćelija u Elektrolizi.

Podijeli ovaj članak