Komisija za sprječavanje sukoba interesa i KHOV: Akcije nije prijavilo 15 državnih funkcionera

Dodajte komentar

Do 27. maja ove godine 15 državnih i 13 lokalnih funkcionera nijesu u izvještajima o prihodima i imovini prikazali akcije koje posjeduju u privrednim društvima zbog čega je Komisija za sprječavanje sukoba interesa podnijela prijave Sudu za prekršaje, saopštio je predsjednik tog tijela Slobodan Leković nakon potpisivanja sporazuma o saradnji sa Komisijom za hartije od vrijednosti.

– I prošle i ove godine imamo dosta funkcionera koji nijesu prikazali akcije. Pokrenuli smo dosta postupaka i uputili Sudu za prekršaje te javne funkcionere – naveo je Leković i podsjetio da je novim Zakonom o sprječavanju konflikta interesa uvedena obaveza da se osim dostavljanja deklaracije o imovini vrši i provjera njenog sadržaja, odnosno imovnog stanja, prihoda i imovine funkcionera.

Prema njegovim riječima, još prošle godine preduzete su mjere da se Komisija umreži sa institucijama koje raspolažu takvim podacima, a jedna od njih je i KHOV „jer gotovo svi javni funkcioneri raspolažu sa akcijama u pojedinim privrednim društvima, a te dionice bi trebalo provjeriti, koliko ih je i gdje su“.

Leković je kazao da je Komisija i prije potpisivanja sporazuma imala dobru saradnju sa KHOV, od koje su dobili podatke o dionicama.

On je rekao da Komisija ima potpisane memorandume o saradnji sa Upravom za nekretnine, Poreskom i Upravom za javne nabavke, dok se radi posebna baza sa nevladinom organizacijom Centar za monitoring.

– Iza toga ide Ministarstvo unutrašnjih poslova vezano za pokretnu imovinu, odnosno auta, autobuse, kombije i sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva vezano za brodice i jahte. U prvom kvartalu naredne godine trebalo bi da zaokružimo taj sistem vezano za provjeru bankarskih računa – kazao je Leković.

Na taj način, kako je objasnio, deklaracija o imovini i prihodima javnih funkcionera, koju prikaže i potpiše, biće u cjelosti provjerena, što je i preporuka Evropske komisije.

Leković je kazao da je sa predstavnicima KHOV razgovarao i o zajedničkom učešću na edukativnim radionicama za javne funkcionere.

U sporazumu o saradnji, koji je sa Lekovićem potpisao predsjednik KHOV Zoran Đikanović, navodi se da je njegov cilj unapređenje saradnje i obezbjeđivanje optimalnih uslova za razmjenu informacija i podataka u postupku utvrđivanja sukoba interesa javnih funkcionera i zaštiti prava imaoca hartija od vrijednosti.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *