Ocjena SB-a: Za Crnu Goru bolje da uvozi aluminijum

Dodajte komentar

Za čitavu crnogorsku ekonomiju, u sadašnjim okolnostima, bilo bi efikasnije da uvozi aluminijum koji bi se koristio kao repromaterijal, ocijenjeno je u izvještaju Svjetske banke SB pod nazivom “Crna Gora priprema za prosperitet”, koji će danas biti prezentovan.

Kombinat aluminijuma dugovanjima predstavlja teret za Elektroprivredu, podsjeća SB. Opšti zaključak izvještaja, koji je veoma detaljan, optimističan je kada je riječ o crnogorskoj ekonomiji, pišu Dnevne novine.

Potpuno i iznenadno zatvaranje Kombinata alumnijuma Podgorica imalo bi veliku političku cijenu, smatra Svjetska banka.

Kombinat sa negativnom “dodatom vrijednošću” i sadašnjom tehnologijom ne može biti izvor ekspanzije izvoza, jasna je SB.

“Vlada je predložila da se potraže investitori koji bi koristili proizvedeni alumnijum za stvaranje proizvoda više vrijednosti bliže konačnoj potrošnji, ali u sadašnjim okolnostima bilo bi efikasnije za čitavu ekonomiju da uvozi alumnijum koji bi se koristio kao repromaterijal. Neizbježno, ekspanzija crnogorskog izvoza podrazumijeva širenje na grane koje nijesu tradicionalno bile prisutne u izvozu”, navodi se u Izvještaju.

Između ostalog u izvještaju SB-a se podsjeća da opasnost može predstavljati aktiviranje garancije za KAP u ukupnom iznosu od 102 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *