Rudari izašli iz jame nakon 17 dana, sporazum sa Vladom spreman

Dodajte komentar

Juče oko 19.30h nikšićki rudari su nakon 17 dana protesta izašli iz jame Biočki stan na Seocima. Presudilo je, kako je “Vijestima” saopštio član Samostalnog Sindikata Rudnika Bokita, Dragan Dubljević, sporazum koji je nakon dugih pregovora sa Sindikatom potpisao izvršni direktor Bokista, Milorad Đurović uz saglasnost vladinih predstavnika u bordu direktora ,Predraga Stamatovića i Slobodana Radusinovića.

“Sporazum obuhvata više tačaka u kojima su precizirani rokovi i dinamika isplate zarada od pordaje rude Mađarima. Pored toga tu je i million eura kredita za koji se založio predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović i od toga bi trebalo da budu isplaćene 4 zaostale zarade”, kazao je Dubljević.

On je objasnio da po sporazumu rudari već do srijede očekuju Vladinih 320 000 eura za isplatu jedne ipo zarade, a da potom od avansa za prodaju 20 000tona rude mađarskom “Vagonimpeksu” isplate drugu polovinu oktobarske plate do kraja mjeseca. Nakon toga bi se prešlo na realizaciju ispuruke ostalih ugovorenih 200 000 tona sa Mđarima od čega bi se potom od avansa isplaćivale zarade na mjesečnom nivou.

Sporazum takođe obuhvata nastavk i dinamiku radova na tunelu Tifran kod Berana.

Tajni izlazak i ekskluziva za Javni servis

Rudari koji su ušli u jamu 26. aprila svojim postupkom po treći put u tri godine zatalasali su crnogorsku javnost. Međutim njihov izlazak bio je tih, bez pompe i bilo kakve riječi o sporazumu koji im je pružio nadu da će u Boksitima konačno doći bolji dani.

Od članova Sindikata čitavog dana bilo je nemoguće dobiti bilo kakvu konkretnu informaciju, iako nam je tek po “tajnom” izlasku rudara, Dubljević saopštio da su prethodno satima pregovarali sa poslovodstvom. Predsjednik Samostalnog Sindiakta tek nas je oko 18h informisao da nije ni bio u Nikišću nego u Podogorici zbog privatnih obaveza, dok izvršni je izvršni direktor, Milorad Đuović, u asocijacijama govorio o ugovru sa Mađarim I detaljima koje će, kako je kazao, vjerovatno saopštiti u emisiji “Okvir” na javnom servisu.

Novinarske ekipe koje su se danima upinjale da prenesu sitaciju sa rudarima tako su ostale i bez slike i snimka koji će zabilježiti momenat izlaska rudara. Iz nekog razloga rudari očigledno nijesu željeli prisutvo medija na kopu.

Na kraju, izašli su iz jame sa sigurnih samo 320.000 eura od Vlade koje su uoprno obijali, tražeći sedam zaostalih zarada. Ostalo je, kako je i sam Dubljević potvrdio, sve zasnovano na sprazumu sa poslovodstvom, odnosno na ugovru sa Mađarima koji tek treba relaizovati. Popustili su I kada je u pitanju Grbovićevo obećanje. Do prije dav dana tražili su garancije, juče je prošla I riječ bivšeg direktora Rudnika Boksita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *