Razgovori Crne Gore i Srbije oko platnog prometa

Dodajte komentar

Predstavnici crnogorskog ministarstva finansija u Privredne komore Srbije razgovarali su danas o uspostavljanju platnog prometa između dvije države i izrazili očekivanje da će poslovne banke biti zainteresovane da se uključe u u jeftiniji i efikasniji model plaćanja.

Ministar finasija Crne Gore Radoje Žugić sastao se u Podgorici sa predsjednikom Privredne komore Srbije Željkom Sertićem i direktorom predstavništva Privredene komore Srbije u Crnoj Gori Radivojem Rašovićem, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Razgovarano je, kako je navedeno, o ranijoj inicijativi uspostavljanja platnog prometa između Srbije i Crne Gore, na principu neto kliringa, koji bi doprinio efikasnosti sistema plaćanja i smanjenju troškova za obavljanje platnih transakcija za korisnike u obje zemlje.

Dodaje se da Ministarstvo finansija Crne Gore i Privredna komora Srbije daju “punu podršku implementaciji ovakog sistema plaćanja”, uz podsjećanje da je uključenje banaka u taj sistem dobroboljno.

Poslovne banke u Crnoj Gori, međutim, nisu zainteresovane za uspostavljanje direktnog platnog prometa sa Srbijom, koji podrazumijeva višemilionsku uštedu privredi i građanima u odnosu na postojeći sistem plaćanja, preko posredničkih, inostranih banaka. To je ranije saopšteno iz Udruženja banaka Crne Gore.

Procenjuje se da bi se uspostavljanjem direktnog platnog prometa između dvije države moglo uštedjeti preko 10 miliona eura godišnje.

Platni promet između Crne Gore i Srbije godišnje iznosi više od 700 miliona eura, procjena je srpsko-crnogorskog poslovnog kluba.

Spoljno-trgovinska razmjena Crne Gore i Srbije u prošloj godini iznosila je preko 600 miliona euvra.

Srbija je najveći spoljno-trgovinski partner Crne Gore. U ukupnom izvozu Srbije, Crna Gora zauzima četvrto mjesto, ukazuju u Poslovnom klubu.

Podsjećaju i da turisti iz Srbije čine trećinu ukupnih gostiju u Crnoj Gori i procjenjuju da ukupni devizni prihod od spoljno-trgovinske razmjene i turizma između dvije države premašuje milijardu eura.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *