Povećanje PDV-a: U kasi više, u džepu građana još manje

Dodajte komentar

Najavljeno povećanje poreza na dodatu vrijednost PDV sa sadašnjih 17 na 19 odsto ugroziće ionako slabašan standard crnogorskih građana.

Najveći trgovački lanci, veće kompanije u Crnoj Gori, ali i Centar za zaštitu potrošača jasno stavljaju do znanja da će cijene roba i usluga porasti, te da najavljeno izuzimanje pojedinih osnovnih životnih namirnica od povećanja poreza neće “spasiti” građane od udara na porodični budžet, pišu Vikend novine.

Ukoliko dođe do povećanja poreza na dodatu vrijednost, doći će i do novih poskupljenja životnih namirnica, a to će izazvati novi pad životnog standarda.

Predstavnik Centra za zaštitu potrošača CEZAP Predrag Boljević kazao je da uprkos najavama države, da će se voditi računa o socijalno najugroženijim dijelu stanovništva, ukoliko dođe do povećanja PDV ne postoji način da građani budu “pošteđeni”.

“Šta god da poskupi i u ma kojoj mjeri, odraziće se loše na budžet naših građana. Ako ne poskupi hljeb i mlijeko, ne znači da neće poskupiti garderoba i školski pribor, a to je dovoljno da opadne standard”, kazao je Boljević.

Oni koji su glavni činioci domaćeg tržišta kažu da ukoliko dođe do povećanja PDV-a upravo osnovne životne namirnice najprije poskupiti.

“Naravno da će se najavljeno povećanje PDV-a odraziti na krajnju cijenu svih proizvoda, ukoliko proizvođači ne prihvate da dodatnih dva odsto povećanog PDV-a ide na teret njihove nabavne cijene prema veleprodajama. Što se maloprodaja tiče, one i ovako rade za najmanje razlike u cijeni u svijetu, pa se tako ne može razmišljati o nižim maržama, jer ni ove postojeće ne obezbjeđuju rentabilno poslovanje. Kada je u pitanju poskupljenje, ono će se prvo i najviše primijetiti kod najprodavanijih artikala, a to su osnovne životne namirnice”, saopštili su Vikend novinama iz lanca marketa Albona.

Iz trgovinskog lanca Voli kažu da za sada nemaju zvaničnih obavještenja o povećanju stope PDV-a, osim najave da će za proizvode sa stopom od sedam odsto, PDV ostati isti, a za proizvode čija je stopa bila 17 odsto, ista porasti za dva procenta.

“Jasno je da će to po automatizmu uticati na povećanje cijena, jer poslujemo sa minimalnim maržama, koje ne mogu da “istrpe” povećanje poreske stope bez korekcije cijena. Ipak, posljednju riječ će dati proizvodjači, tj. dobavljači. Ukoliko budu korigovali cijene, tako da amortizuju povećanje poreza na dodatu vrijednost, maloprodajna cijena se neće mijenjati,” sopšteno je Vikend novinama iz kompanije Voli.

I iz Crnogorskog Telekoma stiže sličan odgovor: “Ako bude povećanja PDV-a, logično je da će to usloviti rast cijena”, saopštili su iz te kompanije.

Povećanje PDV-a predloženo je sa više inostranih adresa, no domaća Vlada dugo je odolijevala da odluku kaže naglas.

Centralna banka je u preporukama Vladi predložila i povećanje stope PDV-a, ukoliko druge mjere ne daju željene rezultate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *