EK: Crnogorski BDP će porasti za 1,8% umjesto 2,2%

Dodajte komentar

Crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine će porasti 1,8 odsto, predviđa Evropska komisija (EK) u posljednjem izvještaju o ekonomskim prognozama, što je nešto niži rast nego prethodna prognoza, koja je pokazivala oporavak od 2,2 odsto.

U dijelu Izvještaja posvećenom stanju crnogorske ekonomije, navodi se da je rast revidiran zbog oporavka sporijeg od očekivanog.

“Prvi pokazatelji ukazuju na oporavak rasta u 2013. godini, koji je ipak sputan niskim učinkom u prvom kvartalu. Čini se da se kreditna aktivnost stabilizuje tokom marta, i očekuje se određeni pozitivni trendovi i u narednim mjesecima”, smatraju briselski ekonomski analitičari.

Turizam će, prema njihovim očekivanjima, nastaviti da podržava domaću privatnu potražnju, kao i prethodnih godina.

“Pokretanje nekoliko velikih energetskih i turističkih projekata na kraju 2013. godine donijeće pozitivan, doduše vrlo postupan, uticaj na bruto investicije u narednim godinama. Međutim, s obzirom na usku bazu domaće ekonomije, doći će do rasta uvoza građevinskog materijala i opreme za povezane usluge”, navodi se u izvještaju i dodaje da će postepeni oporavak domaće tražnje u ovoj godini napraviti snažan inflatorni pritisak, ali da će se nivo inflacije zadržati na nuivou od oko dva odsto.

EK ocjenjuje da je Vlada Crne Gore prilagodila kratkoročnu fiskalnu politiku pritiscima početkom ove godine kroz set mjera štednje.

“Očekuje se nastavak fiskalne konsolidacije i naredne godine”, dodaje se u izvještaju EK.

Prognoze rasta su, kako su objasnili, zasnovane na na pretpostavci da Kombinat aluminijuma (KAP) neće biti zatvoren, “čime je dat široki konsenzus među političkim strankama u korist opstanka fabrike”.

Proizvodnja aluminijuma je prepolovljena, pa je prestala potreba za uvozom električne energije“, navodi se u izvještaju i procjenjuje da će smanjenje broja radnika u KAP-u doprinijeti visokoj stopi nezaposlenosti od oko 19 odsto.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *