Kreditni rejting Slovenije snižen na status „smeća“

Dodajte komentar

Bonitetna agencija „Mudiz“ je saopštila da je snizila kreditni rejting Slovenije na nivo „smeća“, uz negativnu prognozu, navodeći kao razlog stanje tamošnjeg bankarskog sektora i pogoršanje stanja državnih finansija, uz upozorenje da će toj zemlji možda trebati i paket finansijske pomoći od eurozone.

U saopštenju „Mudiza“ se navodi da je kreditni rejting Slovenije snižen za dva stepena, na „Ba1″ sa „Baa2″, čime je dospio u spekulativnu kategoriju, kao i da neizvjesnost oko finansiranja na tržištu povećava „vjerovatnoću da će biti potrebna spoljna pomoć“, prenijela je agencija AFP.

„Najvažniji razlog za sniženje rejtinga Slovenije je uporna kriza tamošnjeg bankarskog sistema i velika vjerovatnoća da će toj državi biti potrebna dodatna pomoć i injekcije kapitala“, navela je američka bonitetna agencija.

Na svjetskom tržištu kapitala tipuju da će Slovenija biti sledeća članica eurozone koja će morati da zatraži finansijsku pomoć od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Dosad su tu pomoć dobili Kipar, Grčka, Irska i Portugalija, kao i španske banke, prenosi Capital.

Današnje sniženje rejtinga bi moglo značajno da poveća troškove zaduživanja Slovenije, upozoravaju ekonomisti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *