U junu dokapitalizacija Nove ljubljanske banke

Dodajte komentar

Nadzorni odbor Nove ljubljanske banke (NLB)  potvrdio održavanje godišnje Skupštine najveće slovenačke banke, koja će se održati 11. juna.

Na Skupštini će se odlučivati o dokapitalizaciji u visini od 367 miliona eura. osim toga, Skupština će odlučivati o novim članovima Nadzornog odbora i smanjenju broja članova sa 11 na 8. Ostavku je podnio prvi nadzornik Klemen Vidic, piše ljubljanski Dnevnik.

Na Skupštini će akcionari, od kojih je s više od 90-procentnim posrednim ili neposrednnim vlasničkim udjelom najveća država, odlučivati o davanju ovlašćenju Upravi za povećanje osnovnog kapitala za najviše 367,2 miliona eura izdavanjem do 44 miliona akcija.

To povećanje bi po ocjeni Uprave i članova NO zajedno s drugim predviđenim mjerama, na kojima radi banka sama, bilo dovoljno za povećanje nivoi kapitalne adekvatnosti, koji zahtijeva Banka Slovenije.

U isto vrijeme, vlasnici će 11. juna odlučivati i o novom sastavu Nadzornog odbora NLB-a.

Prema prijedlogu, Nadzorni dobor bi bio bio „tanji“, imao bi osam članova. Takav Nadzorni odbor trebao bi biti komunikacijski i troškovno efikasniji, a njegova organizovanost bi slijedila dobre prakse u međunarodnom bankarskom okruženju.

U Nadzornom odboru bi prema prijedlogu sjedili postojeći članovi Stephan Wilcke, Miro Germ, Sašo Cunder, Gael de Pontbriand i Marianne Okland. Pridružili bi im se još Dimitrios Stratikopulos, Sergeja Slapničar i Piter Testen. Dosadašnji prvi nadzornik Vidic je iz ličnih razloga odstupio, a Nadzorni dobor je za nasljednika potvrdio Saša Cundra, koji će Nadzornim odborom predsjedavati do junske skupštine, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *