Ulcinjski Argos kupio Hotel Otrant za 10,6 miliona eura

Dodajte komentar

Ulcinjski Argos kupio je hotel Otrant na Velikoj plaži za 10,6 miliona eura. Vlasnici kompanije, koja je do skoro bila zakupac hotela, Edmond Paljoka i Rezart Mavrić dobili su kredit od NLB Interfinans banke za kupovinu hotela na 20 godina, sa pet odsto kamate na godišnjem nivou.

Kupoprodajni ugovor sa vlasnicima Argosa 16. aprila potpisali su predstavnici NLB-a Valentin Vičić i Pavel Kobler, a prema odredbama ugovora kupac je dužan da do 31. oktobra 2022. godine isplati glavnicu sa pripadajućim kamatama.

Ulcinjani do 1. maja moraju uplatiti kaparu od milion eura, koliko iznosi i druga rata koja dospijeva iduće godine. Treća i četvrta rata dospijevaju 30. aprila, odnosno 30. oktobra 2014. i biće obračunate kao preostali iznos glavnice cijene u iznosu od 8,6 miliona. Nakon toga Agros je obavezan da do 31.10 2020. godine uplaćuje po 300 hiljada eura. Od oktobra 2021. do aprila 2022. kupac će platiti dvije rate od pola miliona, a poslednja rata od 3,53 miliona dospijeva 30. oktobra 2022. godine.

Predsjednik ulcinjskog sindikalnog povjereništva Šefki Keko Ljamović kazao je za „Dan” da ga najviše brine sudbina 60 radnika Otranta, koji 24 mjeseca ne primaju plate.

– Podgorički advokat Slobodan Batrićević, koji zastupa radnike Otranta, dobio je ovlašćenje da podnese prijavu specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Đurđini Ivanović. Smatramo da u ovom slučaju ima elemanata za prijavu – kazao je Ljamović i dodao da ovih dana očekuju presudu u sporu pred Osnovnim sudom u Ulcinju.

– NLB Interfinas banka bila je dužna da prilikom preuzimanja hotela preuzme sve zaposlene, što ona nije učinila – kazao je Ljamović i dodao da sumnja da su pravi vlasnici Otranta lokalni moćnici, čija imena nije želio da saopšti. Tim prije, tvrdi, što postoji vladina uredba iz februara, kojom je precizirano da će svi kupoprodajni ugovori koji nisu poštovani biti poništeni, a objekti vraćeni u državno vlasništvo.

– Imam ugovor o prodaji i pitam se odakle kupcima pare i kako im je omogućen zajam na 20 godina, iako su već kreditno zaduženi. Zaposleni iz drugog hotela u kojem su zakupci dolazili su kod nas da se žale zbog neisplađenih zarada – dodao je Ljamović.

Otrant je 2004. privatizovao Barkli Montenegro za 2,5 miliona eura, uz obavezu da investira 4,5 miliona. Barkli je pobijedio „Šajo grupu” Žarka Rakčevića sa bodom prednosti, a ključnu ulogu u pobjedi Rusa odigrali su bivši ministar turizma Predrag Nenezić i bivši stečajni upravnik Ulcinjske rivijere Miomir Jakšić. Rakčević je izgubio spor, a sindikat hotela je protiv Nenezića i Jakšića podnio krivične prijave jer je bivši vlasnik pred njima kazao da je hotel platio znatno skuplje. Krajem novembra 2011. hotel je prešao u vlasništvo NLB Interfinans banke zbog kreditnog duga Barklija od 10,6 miliona. Radnici su cijelo prošlo ljeto protestovali, tražeći isplatu duga iz radnog odnosa. Argos, koji je lani u martu iznajmio hotel na tri godine od banke, nije imao obavezu da zaposli radnike.

„Dan” je juče bezuspješno pokušavao da stupi u kontakt sa novim vlasnicima. Kompanija je u sporu sa radnicima angažovala advokata Anu Kolarević, sestru aktuelnog premijera.

Ministarstvo: Radnike vratiti na posao

NLB Interfinans banka dužna je da preuzme sve zaposlene i poštuje sva prava i obaveze iz ugovora o radu, koja važe na dan preuzimanja, rekli su zaposlenima iz Ministarstva rada, jer su u NLB banci tvrdili da prema njima nemaju nikakvih obaveza.

– Novi poslodavac dužan je da primjenjuje kolektivni ugovor prethodnika, najmanje godinu od preuzimanja, osim ako u međuvremenu ne istekne vrijeme na koje je ugovor zaključen. Ukoliko se ne poštuju zakonske obaveze razmotriće se neki od mehanizama obavezivanja – upozorilo je svojevremeno Ministarstvo rada.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *