Kriza na tržištu nekretnina u Podgorici: Ponuda velika, potražnja mala

Dodajte komentar

Nakon tržišnog buma, od početka godine kupoprodaja nekretnina na području Podgorice u znatnom je padu, a slab je i zakup stanova čija je cijena znatno otpala, saopšteno je CdM-u iz podgoričkih  Agencija za nekretnine.

rema riječima vlasnice Iva nekretnine Mire Radović u toj agenciji od početka godine telefoni gotovo da ne zvone. 

“U 2013. godini skoro se ništa ne radi. Ne mogu reći da ne prodamo jedan-dva stana, ali je jako malo interesovanje. Gotovo da se ništa ne dešava u dijelu zahtjeva. Protekle dvije godine posao je poprilično opao. Telefoni gotovo bukvalno da ne zvone. To je siptomatično. Dešavalio se i ranijih godina da je zatišje, ali ne ovako. Izgleda da se sve u zemlji što se dešava, preslikava na naš posao, pa i ovi izbori. Kad god su neki izbori, to umanji naš posao ili ga gotovo zaustavi. Ovakva situacija traje duže nego što smo navikli”, rekla je u izjavi za CdM Radović.

I u agenciji In nekretnine, prema riječima Milene Damjanović, došlo je do zatišja kupoprodaje nekretnina, pa  tako ima dosta  neprodatih stanova, jer je ponuda, kako je istakla ona, velika a tražnja veoma mala.

“Kupoprodaja nekretnina u Podgorici je dosta slaba, nije baš za pohvalit period iza nas, a šta nas čeka ubuduće-ne znamo. Cijene su statične i zbog toga nema ni prodaje. Tržište diktira drugačije uslove. Ljudi sa manje novca se obraćaju za drugačije strukture stanova, a cijene u ponudi nijesu odgovarajuće. Potražnje ima koliko-toliko, ali je ponuda jača od potražnje”, rekla je CdM-u Damjanović.

Posljednih pola godine zakup stanova je gotovo stao.

“Nemamo apsolutno nikakvih zahtjeva, osim kad dođu studenti. Tada počne potražnja. To su uglavnom garsonjere od 150 do 200 eura, ali zakup je u posljednjih pola godine gotovo stao. Ono što je bitno jeste da su se tu  cijene nekih 40-50 odsto iskorigovale, ali prema dolje. Ako smo prije izdavali stan u Maksim zgradi za nekih 400-600 eura, sad jedva 300-350 eura”, rekla je CdM-u Radović.

Da su se cijene pri zakupu stanova znatno korigovale u posljednje vrijeme, potvrđuju nam i u In nekretninama.

“Zakup stanova je u nekim određenim periodima veći, međutim nemamo nikakav značajan priliv. Cijene se kreću od 200 do 300 eura za jednosoban stan i to zavisi od lokacije i strukture stana. Dvosoban stan je od 50 do 100 skuplji. Ono što je važno jeste da je tu došlo do pada cijena”, rekla je CdM-u Damjanović.

Cijene stanova, prema riječima Mire Radović, značajno zavise od lokacije i kvaliteta gradnje.

“Kada je neko u prilici da pošto-zato proda svoj stan, onda je on natjeran da značno koriguje svoju cijenu. Ali ono što vrijedi i što je kvalitet, tu su cijene uglavnom iste.  Tako na primjer najskuplja je zgrada na Bulevaru Ivana Crnojevića, gdje kvadrat stana košta dvije hiljade. E sad je li to luksuz za nas-jeste, ali je to zgrada koja je najbolje urađena u gradu i taj kvalitet  zavređuje tu cijenu. Posijle toga, najjeftiniji je Stari aerodrom, gdje se cijene kreću oko 1.100 eura, a u Bloku šest cijena je od 1.200 do 1.300 eura, zavisno od strukture stane. Otpilike ono što vrijedi je od 1.100 do 1.300 eura  po kvadratu”, rekla je CdM-u Radović.

Prema riječima Damjanović, najjeftiniji su stanovi na Zabjelu, a najskuplji u zgradi Vektre.

Za razliku od agencije Iva nekretnine gdje nema zainteresovanih kupaca van naše zemlje, u In nekretninama, pak ističu, da ima zainteresovanih kupaca iz Rusije, Italije i zemalja okruženja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *