Usvojen zakon protiv bankarskih bonusa

Dodajte komentar

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas velikom većinom zakon koji ograničava bankarske bonuse, uprkos primjedbama iz Londona, gdje se nalazi jedan od najvećih svjetskih finansijskih centara.

Ovaj zakon dio je paketa kojim je povećana količina osnovnog kapitala kojim banke moraju da raspolažu, kako bi bile otpornije na nove finansijske krize. Takođe su usvojene reforme radi lakšeg kreditiranja manjih preduzeća.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn ranije je upozorio da bi ograničavanje bonusa bilo nepraktično i kontraproduktivno, te da bi nanijelo štetu industriji finansijskih usluga, koja treba da pomogne evropskoj ekonomiji novim kreditima i savjetima.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da je ovdje riječ „samo o poštenju“.

„Zakon će osigurati da banke širom EU sakupe neophodan kapital i same apsorbuju šokove u budućnosti, bez potrebe da traže pomoć od poreskih obveznika“, rekao je Barozo, prenio je AFP.

Zakon o bankarskim bonusima usvojen je sa 595 glasova „za“ i 40 „protiv“, uz 76 „uzdržanih“, a novi propisi o kapitalu banaka sa 608 glasova „za“, 33 „protiv“ i 67 „uzdržanih“.

Nova pravila stupaju na snagu u januaru 2014. godine.

Grupa francuskih socijalista u Evropskom parlamentu saopštila je poslije glasanja da je dobijena „velika bitka“ u okršaju između politike i finansija i da će nova pravila doprinijeti suzbijanju poreskih prevara i pranja novca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *