Manjinski akcionari DKP-a tužili državu, Zetagradnju, Glavni grad i Novi duvanski

Dodajte komentar

Manjinski akcionari Duvanskog kombinata, među kojima većinu čine bivši radnici, okupili su se juče ispred kapije preduzeća. Oni su prije tri dana podnijeli tužbu Osnovnom sudu protiv Vlade, Glavnog grada, Zetaradnje i Novog duvanskog kombinata zbog poništenja ugovora o osnivanju novog DKP-a, prodaji imovine i brisanju starog DKP-a iz centralnog registra Privrednog suda.

– Pokretanjem tužbe stavili smo do znanja da istrajavamo u tome da zakonskim putem kroz institucije sistema pokušamo zaštititi svoje interese. Vjerujemo da je moguće doći do pravde na nivou osnovnih sudova – kazao je predsjednik Udruženja za zaštitu manjinskih akcionara DKP-a Žarko Knežević.

– Što je viši sud, veća je nepravda, Osnovni sud je u ovom trenutku naša realna nada da će zaštititi naš dio kapitala i egzistenciju Duvanskog kombinata – objasnio je Knežević. Manjinski akcionari Duvanskog kombinata, koji imaju 49 odsto vlasničkog udjela u Duvanskom kombinatu, pisali su dopise premijeru Milu Đukanoviću i Ministarstvu poljoprivrede. Knežević je naveo da su tužbi prethodili odgovori vodećih ljudi u državnim institucijama, iz kojih su prepoznali namjeru da manjinske akcionare isključe iz procesa proizvodnje DKP-a.

Istrajaćemo jer imamo podršku zaposlenih. Angažovanjem ekonomskih stručnjaka i uz našu dokumentaciju možemo dokazati da je postojala namjera da se obezvrijedi Duvanski i da se manjinski akcionari eliminišu iz vlasničkog udjela – kazao je Knežević, koji smatra da je i država mnogo izgubila gašenjem Duvanskog. Istakao je da je DKP mogao da izdržava pet hiljada porodica u primarnoj proizvodnji duvana, koja bi mogla da se odvija na 15 hiljada hektara. Taj bi duvan, ističe, mogao da bude konkurentan najpoznatijim vrstama iz Malavije i Brazila.

– Duvanski kombinat je uništen da bi se zadovoljila tri-četiri lobija – tvrdi Knežević i navodi da je urušavanje DKP-a počelo prije 15 godina, a vrhunac je bilo osnivanje Novog kombinata.

– U cijelom tom periodu tehnologija je bila pod budnim okom izvršne vlasti, da bi sve bilo urađeno u skladu sa interesima lobija. Komisija za hartije od vrijednosti i Privredni sud su sve nezakonitosti pokrili formalnopravnim odlukama – naveo je Knežević i istakao da je na vrhu liste nezakonitosti bilo zaključivanje kupoprodajnog ugovora sa Zetagradnjom, između stečajnog upravnika i vlasnika te kompanije Blagote Baće Radovića i to prije nego što je Privredni sud donio rješenje o potvrđivanju pravne reorganizacije. Opština je, ističe, kupcu zgrade DKP-a na nezakonit način uradila plansku dokumentaciju, čime je vrijednost parcele mnogostruko uvećana.

EPCG „ubica“ firmi

Knežević ističe da u procesu uništavanja Duvanskog kombinata veliku ulogu je imala Elektrodistribucija, za koju tvrdi da je onemogućila funkcionisanje mnogih firmi u Crnoj Gori.

– EPCG je pokrenula proces „ubistva“ Duvan komerca i pokretanja stečaja u DKP, koji nije smio biti likvidiran zbog nekih privatnih interesa, koji nijesu u interesu države. Elektroprivreda je, pored Privrednog suda, produžena ruka za interese moćnika koji nastoje da preraspodijele društveni kapital – ocijenio je Knežević.

Sve po leđima radnika i malih akcionara

Predsjednik Udruženja smatra da će gašenjem preduzeća najveću štetu imati manjinski akcionari i bivši radnici.

– Ovaj „starac“ od 110 godina osuđen je na stečaj. U tom procesu, koji se još odvija, najoštećeniji su manjinski akcionari, koji su stvarali kapital odvajajući od svojih usta tokom četiri godine transformacije firme. Gajili smo iluziju da je budućnost kombinata izvjesna, da se isplati investirati u njega i da će i naša djeca imati koristi od tog procesa – naglasio je Knežević.

Proizveli 500 tona cigareta

 

Duvanski kombinat je prošle godine proizveo 500 tona cigareta, odnosno koristio je jedva četiri do pet odsto instalisanih kapaciteta, saopštio je direktor Slavoljub Vukašinović.

–Planiramo da održimo trend rasta proizvodnje, da plasiramo novi brend i povećamo izvoz. To znači pohod na nova tržišta, ali i povratak na stare destinacije, prije svega na tržišta Srbije i zemalja u okruženju, kao i na domaće tržište, koje je takođe izgubljeno – rekao je Vukašinović listu „Danas”.

Prema njegovim riječima, 95 odsto proizvodnje se plasira na tržišta Bliskog, Srednjeg i Dalekog istoka, 190 zaposlenih redovno prima plate i redovno se isplaćuju kooperanti. DKP plaća 1,56 eura za kilogram duvana, a uzgajivače dodatno stimuliše plaćajući cent po zasađenom struku duvana, kao i za ostvareni prinos.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *