Coca-cola se pije manje u Evropi i SAD, pao profit

Dodajte komentar

Neto profit najveće svjetske kompanije za proizvodnju bezalkoholnih pića – Coca-Cola, potonuo je u prvom tromjesečju zbog slabije prodaje na ključnim tržištima Evrope i SAD, kao i troškovima restrukturisanja poslovanja.

Neto profit za prvi kvartal zaključno sa 31. martom pao je za 14,8 odsto, na 1,75 milijardi dolara, u poređenju sa 2,05 milijardi dolara iz istog perioda prošle godine, navedeno je u saopštenju kompanije, a prenosi Frans pres.

Prihodi iz poslovanja su opali za jedan odsto na 11,04 milijarde dolara, profit iz poslovanja je pao za četiri odsto na 2,41 milijardu dolara, dok je zarada po akciji smanjena za šest centi na 39 centi.

Operativni profit u Sjevernoj Americi pao je za 24 odsto, kao posljedica ulaganja u tekući program produktivnosti i reinvestiranja.

Prodaja u Latinskoj Americi je porasla za četiri odsto, na nivo kojim je premašena prodaja u Evropi, gdje su zabilježeni lošiji rezultati zbog tekuće recesije.

Prodaja filijala u Evroaziji i Africi je porasla za devet odsto, uglavnom zahvaljujući preuzimanju punionice Audžan iz Saudijske Arabije.

„Kompanija je još jednom ostvarila solidan rast, uprkos i dalje neizvjesnoj situaciji u kojoj se nalazi globalna ekonomija“, izjavio je izvršni direktor Coca-Cola, Muhtar Kent, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *