Barska plovidba: Više zaposlenih na kopnu nego na brodovima

Dodajte komentar

Državna kompanija Barska plovidba vjerovatno je jedina u svijetu koja ima više zaposlenih na kopnu, nego na brodu. Na kopnu radi 60 a na brodu 30 radnika, uz tendenciju rasta broja zaposlenih u upravi.

Kompanija koja je naslijedila nekada širom svijeta poznatu i priznatu Prekookeansku plovidbu trenutno raspolaže putničkim borodovima „Sveti Stefan” i „Sveti Stefan 2”, koji su u poodmaklim godinama. Barsku plovidbu je teško pogodila svjetska ekonomska kriza, ali i preusmjeravanje na albanske luke saobraćaja putnika i robe sa Kosova feribotima za Italiju, što se dogodilo nakon izgradnje autoputa u Albaniji.

Teška finansijska situacija i poremećeni međuljudski odnosi, ali i gomilanje zaposlenih u upravi sigurno je uticalo da je menadžment, na čelu sa predsjednikom borda direktora Radovanom Orlandićem, donio odluku o prodaji jednog putničkog broda „Sveti Stefan” u staro gvožđe.

Orlandić je nedavno izjavio da „odluka o prodaji ovog broda u kompaniji nije donijeta ad hok, već na osnovu biznis plana i plana razvoja kompanije”.

Odluka je pala, tvrdi on, radi smanjivanja troškova u poslovanju, a i zbog toga što brod, koji je dosad ispunjavao sve zahtijevane standarde, ne bi mogao da izađe u susret najavljenim međunarodnim pomorskim tehničkim zahtjevima.

U menadžmentu tvrde da nema potrebe držati dva broda kad ima posla samo za jedan, koji će nastaviti da saobraća sa italijanskom lukom Bari. Ukidanje linije prema Ankoni nakon deset godina, i to uoči turističke sezone, ono je što posebno pogađa one koji nijesu u milosti menadžmenta.

Koliko je menadžment vodio računa i podsticao razvoj kompanije, uz armiju zapošljavanja u upravi preko raznoraznih veza i vezica, od partijskih pa do prijateljskih, najbolje oslikava vrijeme koje su brodovi neupošljeni provodili na gatu pet Luke Bar.

Brod „Sveti Stefan 2” će saobraćati samo na liniji Bar – Bari – Bar, koja je, kako tvrde u menadžmentu, jedina isplativa. Brod će u predsezoni saobraćati dvaput sedmično, zatim u sezoni od tri do pet puta, a u avgustu će čak imati šest putovanja.

Za „Sveti Stefan”, ili kako ga zovu „Crveni”, grčka brokerska kuća „Nilimar Shipping”, specijalizovana za praćenje stanja na tržištu novih, polovnih i brodova za kasiranje, objavila je da ga je Barska plovidba prodala za rezanje u staro željezo. Brod je, kako se navodi, prodat turskim rezalištima za 322 dolara po toni težine, odnosno za ukupno nešto manje od 1,1 milion dolara (860.000 eura). Iako je riječ o četiri godine mlađem brodu, „Sveti Stefan” ipak ide ranije u rezalište od feribota „Sveti Stefan 2”, izgrađenog 1973. u Njemačkoj.

Bez odgovora

„Dan” je nastojao da čuje i drugu stranu i zakazao prijem kod v.d. izvršnog direktora Dragane Mašanović. Međutim, od nje nijesmo dobili povratnu informaciju.

Skupština akcionara 15. maja

Za 15. maj je zakazana redovna skupština akcionara Barske plovidbe, a treća tačka dnevnog reda, koja se odnosi na izmjenu godišnjeg finansijskog izvještaja, posebno bode oči.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *