Postignut sporazum o novom kreditu za Grčku

Dodajte komentar

Predstavnici međunarodnih kreditora i vlasti Grčke postigli su sporazum o odobravanju kredita od 8,8 milijardi evra za jačanje grčke ekonomije.

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras izjavio je da su pregovori koji su trajali mjesec dana uspješno završeni sporazumom, prenose grčki mediji.

Evropska „trojka“ kreditora, koju čine Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, tražila je za odobravanje kredita rekapitalizaciju grčkih banaka i smanjenje službenika u javnom sektoru.

Sa vlastima u Atini dogovoreno je da do kraja ove godine bude otpušteno 4.000 državnih službenika i još 11.000 tokom 2014. godine.

Prema uslovima koje je Atina dogovorila prošle godine, broj radnika u javnom sektoru treba da bude smanjen za 25.000 u ovoj, odnosno za 150.000 do kraja 2015. godine.

Guverner Centralne banke Grčke Jorgos Pravopulos izjavio je početkom ovog mjeseca da četiri najveće grčke banke /Nacionalna banka Grčke, Eurobank, Pireus i Alfa banka/ treba da do kraja mjeseca završe program rekapitalizacije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *