EUROPOL: Rusi peru pare u Crnoj Gori

1 komentar

Crna Gora je na raskršću puteva droge, i spada u rang “najbitnijih” perionica novca, muče je kriminal i korupcija. Posebno se crvena lampica pali kada je u pitanju povezanost nekih lokalnih vlasti s kriminalcima, uz međuzavisnost djelovanja i obostrane finansijske interese, piše u najnovijem izvještaju EUROPOL-a u koji su uvid imale Dnevne novine. 

EUROPOL u najnovijem izvještaju upozorava da je Crna Gora i dalje dio terena koji je tranzit narko dilera, i dio je Balkanske rute, koja je nadaleko poznata.

Pranje novca je takođe ozbiljan problem.

„EUROPOL upozorava da Crna Gora ima problem sa pranjem novca jer se nelegalno stečen ubacuje u legalne tokove i poslove. I dalje se ispituje kakve i kolike veze ovako stečen kapital ima veze sa državnim vrhom i koruptivnim radnjama. Pod posebnom lupom su “ruski tajkuni”, čije poslovanje je godinama sumnjivo evropskoj policiji“, pišu Dnevne novine.

Navodi se da nelegalno zarađeni milioni u Rusiji često završavaju kao uredna ulaganja u terene, hotele ili vile na Crnogorskom primorju.

Balkanski smjer je atraktivan trgovcima drogom. Kriminalne grupe, prema izvještaju EUROPOL-a, zarađeni novac peru ulaganjem u legalne poslove.

Luke na Jadranu koriste se za unos nekih droga, poput kokaina, skrivenog najčešće u teretu južnog voća, ali i u pošiljkama vina ili kafe. Crnogorski smjer je zanimljiv krijumčarima radi slabijeg nadzora, ali i mogućnosti podmićivanja carinskih i policijskih kontrola. Glavni su u razmjeni Albanci, bez obzira na pasoše i državljanstvo. U izvještaju EUROPOL-a između ostalog se navodi da se da neke od 3.600 kriminalnih grupa koje “operišu” Evropom za dio svog terena imaju i Crnu Goru, mahom u aktivnostima kakvima se bavi gotovo trećina ovih organizacija, prometom drogama

EUROPOL u svom izvještaju posebno apostrofira i upletenost podzemlja u razlilčite vrste ekonomskog kriminala i prevare.

Ilegalna imigracija je u porastu, a sve to nošena bijedom u zemljama odakle ilegalci stižu i, sa druge, potrebom podzemlja da osigura veoma jeftinu radnu snagu.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Pa i ako rusi peru pare u C.G. to će tamo i da ostane a korist će da imaju crnogorci kako tako. Prema tome da bome pa po njihovome. Jel vam krivo za vuku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *