Srbija: Krediti i u rubljama

Dodajte komentar

Kako je rublja proteklih godina bila stabilna uprkos krizi u svijetu u “Sberbanci” koja posluje u Srbiji spremni su i za davanje kredita u rubljama.

To bi prije svega trebalo da koristi privrednicima koji posluju sa Rusijom, prenosi RTS.

Ako su platni promet i štednja u rubljama isplativi zašto ne pokušati i sa kreditiranjem u ruskoj valuti. Logičan potez ruske “Sberbanke” pogotovo poslije podatka da je ekonomska razmjena od početka godine između Srbije i Rusije porasla za 38 odsto.

“U Srbiji ima zvanično oko 2.000 Rusa, a u Rusiji ima destine hiljada srpskih građana koji žive i rade i koji zarađuju u ruskim rubljama. Postoji mogućnost da Srbi koji rade u građevinarstvu šalju novac u rubljama što je bitno za njegovu porodicu”, kaže Grigorij Černnko, predsjednik Izvršnog odbor “Sberbanke”.

Naravno krediti u rubljama su najinteresantniji izvoznicima koji bi ostvarili direktnu uštedu izbjegavanjem provizije prilikom konverzije valuta.

Aleksandar Kovačević iz “Koteksa” kaže da će to imati pozitivne efekte.

“Izbjegavaju se dvostruke konverzije iz jedne u drugu valutu, iz rublje u euro, dolar pa na kraju dinar a s druge strane i obaveze koje imamo prema kompaniji prema Ruskoj federaciji ćemo na taj način moći da zatvaramo”.

Ipak, iskustva u uzimanju kredita u švajcarskim francima navode na oprez bez obzira što se krediti u rubljama ne odobravaju na dugi rok kao stambeni, već više kratkoročno za obrtni kapital i podršku uvozu ili izvozu.

“Bilo da se radi o fizičkim licima ili o pravnim licima uvijek vodimo računa da na pravi način prvo objasnimo klijentu sve koristi i šta mogu da budu potencijalni problemiu naplati kredita”, kaže Nenad Lučić, ekonomista “Sberbanke”.

Prema njegovim riječima, to važi i za kredite u rubljama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *