Poslušali Putina: Rusi vraćaju pare

Dodajte komentar

Jedan od nabogatijih ruskih državnih zvaničnika, prvi potpredsjednik ruske Vlade, Igor Šuvalov, odlučio je da prenese svoja sredstva sa stranih računa u Rusiju.

Godišnji prihodi Šuvalova procjenjuju na više od 12 miliona dolara, piše list Vedomosti.

Rusko zakonodavstvo će donijeti pogodne instrumente za čuvanje imovine, ali trenutno ih, kako je objasnio Šuvalov, nema.

Krajem 2012. je otkriveno da porodica Šuvalov ima of-šor kompaniju „Severin“ na Britanskim Djevičanskim Ostrvima i ona sada postepeno prenosi sredstva sa stranih računa u Rusiju, rekla su Vedomostima dva izvora iz okruženja Šuvalova, a to je potvrdio i njegov predstavnik.

Prema riječima sagovornika Vedomosti, potpredsjednik vlade se odlučio da novac sa stranih računa prebaci u Rusiju, u skladu sa odredbama predstojećeg zakona koji zabranjuje visokopozicioniranim službenicima da posjeduju račun i imovinu u inostranstvu, prenosi Capital.

Prijedlog zakona je već usvojen u prvom čitanju.

Vrijednost aktive koju Šuvalov vraća u Rusiju, ni sagovornici lista ni predstavnik nisu željeli da otkriju. Jedan od njih je samo napomenuo da su među aktivom i strane i ruske hartije od vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *