PayPal – prednosti i mane

Dodajte komentar

Ovih dana priča o PayPal-u je u centru pažnje naše javnosti. Crna Gora nije dodata na spisak zemalja u kojima je ovaj servis dostupan, za razliku od našeg susjeda Srbije gdje je PayPal zvanično stigao prije par dana.

PayPal je omogućio korisnicima u Srbiji da putem ovog servisa za sada vrše samo plaćanja, ali ne mogu primati novac na svoje PayPal račune od drugih korisnika ovog servisa ili po osnovu prodaje robe na nekom od aukcijskih internet sajtova. PayPal nalog mora biti povezan sa bankovnim računom.

PayPal je jedan od najsigurnijih metoda plaćanja na internetu jer tom prilikom kao kupac ne dijelite finansijske detalje ni sa kim. Sve što upotrebljavate jeste vaš email i lozinka na PayPal stranici gdje se pojavljuje račun sa robom koju želite da kupite. Nakon toga potvrđujete da PayPal prebaci neophodan novčani iznos sa vašeg naloga. Ukoliko u tom trenutku nemate dovoljno sredstava na PayPal nalogu, sam PayPal će ostatak da “povuče” sa bankovnog računa ili kreditne kartice sa kojima je nalog povezan.

Zašto vas PayPal može blokirati?

PayPal može da bude prilično nepouzdan u nekim situacijama, jer nalog može biti blokiran bez bilo kakve prethodne najave, a to može potrajati danima. Blokada može izazvati probleme posebno za one korisnike koji ga koriste u poslovne svrhe (primaju novac na PayPal nalog od prodaje robe ili usluga).

Što može da bude razlog za blokadu PayPal naloga? Ako pristupite vašem nalogu sa neke druge geografske lokacije (što je vjerovatno ako ste na nekom putu) PayPal može blokirati nalog sumnjajući da je neko neautorizovan njemu pristupio. U tom slučaju možete da očekujete blokadu vašeg PayPal naloga nekoliko dana, dok ne pošaljete potvrdu o identitetu (na primjer kopija pasoša) prema instrukcijama koje dobijete od samog PayPal-a.

Kada prihvatite saradnju sa PayPal-om prihvatate i njihove uslove korišćenja. Prema njima PayPal može blokirati vaša sredstva u bilo kom trenutku, a domaći sudovi nemaju nikakvu nadležnost u eventualnom sporu sa PayPal-om. Nadležan je isključivo sud u Luksemburgu gdje se nalazi filijala PayPal-a za Evropu.

PayPal vs kreditne kartice

Ako se pridržavate par osnovnih i jednostavnih uputstava kada je online trgovina u pitanju onda je plaćanje kreditnim karticama jednako sigurno. Obzirom da mali broj ljudi kod nas kupuje online, mnogi i ne znaju da plaćanje kreditnom karticom ne znači otkrivanje bilo kakvih ličnih finansijskih detalja. Plaćanja se obavljaju na posebnim zaštićenim, tj. kodiranim stranicama, a podaci ukucani na toj stranici ne mogu da budu pročitani (oni se automatski kodiraju).

Kupac koji plaća karticom treba samo da vodi računa da koristi bezbjednu internet mrežu (ne bi trebalo koristiti javne i nezaštićene mreže).

Sredstva koja imate na PayPal-u možete prebaciti na svoj bankovni račun ili karticu, ali trebate da sačekate 2-3 radna dana da bi ona bila raspoloživa.

Značaj poštanskih usluga

Za poslovnu primjenu PayPal-a neophodno je da ova američka kompanija omogući i primanje novca putem njihovog servisa. To bi omogućilo kompanijama da ponude PayPal kao metod plaćanja na svojim web sajtovima.

Međutim, još jedan servis je veoma značajan kada se govori o PayPal servisu. Kakav je poštanski servis u našoj zemlji? Prodali ste ili kupili određenu robu. Nakon toga treba da je pošaljete kupcu ili da je primite od prodavca. Da li vam se nekad desilo da poslata roba nikad ne stigne na odredište? Da li naš poštanski servis nudi online praćanje pošiljki, što je standard u današnjem poslovnom svijetu?

Brzo ćete shvatiti da nepouzdan poštanski servis može da bude dodatna glavobolja za vas. Upotreba posebnih poštanskih servisa (DHL, UPS, TNT i drugi) mogu samo da povećaju cijenu isporuke, a samim tim i ukupnu cijenu prodate robe.

Kako može da se poboljša ambijent za online poslovanje u Crnoj Gori

Čini se da odsustvo PayPal-a nije glavni razlog za nepovoljan ambijent za online poslovanje u Crnoj Gori. Prije svega bi trebalo omogućiti startup kompanijama da lakše ispunjavaju uslove kod banke za online primanje uplata preko kreditnik kartica (e-commerce servis). I naravno, smanjiti provizije koje prodavci plaćaju domaćim bankama za e-commerce usluge, a koje su u poređenju sa istima u svijetu bezobrazno visoke.

portal24.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *