Grčki budžetski deficit 10 odsto BDP-a u 2012. godini

Dodajte komentar

Grčki budžetski deficit skočio je na 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2012. godini zbog državne pomoći oslabljenim bankama u iznosu od osam milijardi eura, saopšteno je juče iz grčke agencije za statistiku.

Grčko ministarstvo finansija je, međutim, brzo ukazalo da ova podrška bankama neće uticati na izračunavanje deficita u okviru programa dogovorenog sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom, i da bi bez toga bio ispunjen cilj deficita koji su postavili grčki kreditori, prenosi Frans pres.

„Metodologija Evrostata to uračunava u deficit, ali prema uslovima programa oporavka grčke privrede, ovo ne utiče na deficit“, izjavio je neimenovani izvor iz grčkog ministarstva finansija.

„Prema preliminarnim podacima, utvrđen je budžetski deficit za 2012. od 19,4 milijarde eura (10 odsto BDP-a)“, kaže se u saopštenju agencije za statistiku.

„Ukupan iznos pomoći finansijskim institucijama u 2012. godini je bio 7,734 milijarde eura“, dodaje se u saopštenju.

Grčki ciljani deficit za 2012. godinu je, prema uslovima međunarodnog paketa pomoći, bio 6,6 odsto BDP-a.

Kada se izuzme pomoć upućena bankama, grčki budžetski deficit u 2012. je bio ispod ciljanog deficita, odnosno 6 odsto BDP-a, dodaje agencija.
Grčka je prošle godine bila primorana da ugasi državnu poljoprivrednu banku ATE radi izbjegavanja njenog kolapsa, kao i da spasi manjeg kreditora, Protona.

Čak i neke veće grčke banke su bile teško pogođene otpisom grčkog duga, što je bio uslov na kom su insistirali EU, MMF i Evropska centralna banka (ECB) u zamjenu za slanje pomoći. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *